U Turističko informativnom centru danas je predstavljen program ovogodišnje manifestacije "Advent u Zadru". 

- Adventski sajam na Trgu Petra Zoranića trajat će 38 dana, a program je tematski raspoređen po danima. Ponedjeljak je rezerviran za zadarske izvođače jazza i popa, utorak je zamišljen kao plesna retro večer, u srijedu nastupaju klape, u četvrtak zadarski bendovi, dok će u petak i subotu nastupati poznatija imena hrvatske estrade - Ivan Zak, Begini, Neno Belan, Damir Kedžo, Soul Fingers, Giuliano, Mia Dimšiš... Tu je i trodnevni program za novogodišnji vikend. Bit će performansa, vatrometa - za svakoga po nešto. Zadar je postao kvalitetna adventska lokacija, naveo je Ante Rados, direktor Turističke zajednice Grada Zadra. 

Ni ove godine neće izostati tradicionalni "Đir po gradu" koji donosi popuste i promotivne akcije u zadarskim restoranima, kafićima i trgovinama, naglasili su Danijela Rimanić, koordinatorica manifestacije, i Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije. Također, tu su i "Naši mali gušti" - prodajna izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira. 12. izdanje trajat od 18. do 25. prosinca, naveo je Denis Ikić, direktor Županijske gospodarske komore. 

Iako je naglasio kako se svake godine vidi sve veći napredak, predsjednik Udruženja obrtnika Mladen Malta uputio je i zamjerku organizatorima, a ona se odnosila na izostanak klizališta na Forumu nakon pet godina. Iako su se nakon dva bezuspješna natječaja za postavljanje ledene atrakcije,  kao rješenje spominjale i druge opcije, na konferenciji je potvrđeno - klizališta ove zime neće biti. 

- Nije iskazan komercijalni interes za klizalište i žao nam je zbog toga. Zbog brojnih drugih kvalitetnih sadržaja, Advent će sigurno biti uspješan i bez njega, no sljedeće godine pokušat ćemo pronaći način da ga vratimo u Zadar, naveo je Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

On je umjesto gradonačelnika Branka Dukića, koji je bio spriječen zbog ranije dogovorenih obveza, na konferenciji za medije naglasio da je Grad prvi put u povijesti izdvojio 2 milijuna kuna za sufinanciranje različitih događanja u Zadru. U sam "Advent u Zadru" ove je godine uložen sličan iznos kao i lani - 1 100 000 kuna. 

- "Advent u Zadru" ciljano počinje za Dan Grada Zadra jer smo željeli prirediti dobru zabavu Zadranima za proslavu zaštitnika. Advent oživljava Poluotok u zimskim mjesecima, povećava turistički promet i prihode te smanjuje broj „bijelih izloga", istaknuo je Katić. 

No iz predstavljenog blagdanskog programa nije se moglo ne primijetiti da je izostavljena Kalelarga, izuzev nekih performansa koji će se na njoj odvijati. Na pitanje zašto, odgovorio je Knežević: 

- Nudimo smo štandove gratis, no interes trgovaca nažalost nije zabilježen. 

S druge strane grada razvija se pak nova priča koju će krasiti i posebna dekoracija. 

- Ponuda se proširuje na pomalo zaboravljeni Kampo Kaštelo, kvart u kojem se nalazi sve što može zanimati goste - od kulturnih sadržaja do hotela. U sklopu "Adventa" tamo će se ove godine odvijati bogati program za najmlađe - igre, radionice... Nakon "Adventa" priča će dobiti nastavak kroz cijelu godinu i Kampo Kaštelo će, vjerujemo, postati kvart koji će biti na ponos gradu i predstavljati njegov imidž, naveo je Borut Gatara, poznat kao organizator VAKANZE. 

Cijeli program "Adventa u Zadru" potražite na linku.