U Starigrad Paklenici prošlog vikenda održan je ispit za zvanje gorskog spašavatelja u organizaciji Komisije za tehniku spašavanja i školovanje kadrova.

Kako bi pojedini kandidat, član HGSS-a mogao pristupiti polaganju ispita za gorskog spašavatelja prethodno mora završiti tečaj prve pomoći, te tečajeve ljetnih, zimskih i tehnika spašavanja iz speleoloških objekata. Osim toga uz brojne vježbe i aktivnosti koje se provode kako u Stanicama tako i na razini čitavog HGSS-a, tijekom minimalno dvogodišnjeg pripravničkog staža moraju znati primijeniti stečeno znanje.

Radi se o vrlo zahtjevnom ispitu iz cjelokupne spašavateljske tehnike, ispita iz poznavanja prve medicinske pomoći, kao iz općih znanja poput poznavanja meteeorologije, orijentacije, tehnika kretanja po nepristupačnim prostorima u svim vremenskim uvjetima i okolnostima. Novi gorski spašavatelji, nakon ispita stječu pravo na službenu značku Službe, te mogu voditi i sudjelovati i u najsloženijim akcijama spašavanja, uključujući i helikopterske.

Ispitu je pristupilo 10 kandidata iz stanica: Karlovac, Šibenik, Osijek, Pula, Zagreb i Zadar. Kandidati su pred ispitnom komisijom od 10 ispitivača pokazali teoretsko znanje i praktičnu primjenu tehnika spašavanja.

Ispit je uspješno u cjelini položilo šest kandidata, a kandidati koji nisu zadovoljili, da bi stekli zvanje gorskih spašavatelja, moraju pred svojim Stanicama prezentirati određene dijelove ispita u kojima nisu zadovoljili.