ZADAR- Zadarski nadbiskup Želimir Puljić danas je uručio ček donacije od 250 tisuća kuna, koliko je prikupljeno u korizmenoj akciji za kupnju aparata za zračenje zadarskoj bolnici. 

Taj prihod namijenjen je Ligi protiv raka, čiji je predsjednik Branko Dukić kazao kao su se zajedno s vrijednosti darovanog stana, približili iznosu od dva milijuna kuna. Zadarski gradonačelnik uvjeren je kako će Liga prikupiti potreban iznos za linearni akcelerator, te će se u akciju,koja je počela prije tri godine, sigurno uključiti i zadarski privrednici. 

Dukić je zahvalio Nadbiskupiji koja je prepoznala tu potrebu građana. Bez tog aparata u zadarskoj bolnici, Zadrani moraju putovati na terapiju u kliničke centre u Splitu, Rijeci ili Zagrebu. Taj je aparat nedavno kupio i KBC Osijek. Cijena aparata u međuvremenu je pala s 30 na 20 milijuna kuna pa je ravnatelj bolnice Željko Čulina izrazio je uvjerenje da će se on kupiti do 2020. godina, kada će biti završena zgrada dnevnih bolnica, gdje će biti i onkologija. 

U ime donatora, nadbiskup Puljić zahvalio je vjernicima i svima koji su sudjelovali u akciji prikupljanja novaca. Dobre ideje objedinjuju i na taj način se borimo protiv onog što nas razara, a rak je jedna od takvih pojava, ustvrdio je nadbiskup Puljić.  

Nažalost, broj onkoloških bolesnika koji se liječe zračenjem sve je veći. Prema informacijama dr. Vesne Telesmanić godišnje je na zadarskom području 500 novih pacijenata, među njima sve više i mlađih osoba.