U organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadar u ponedjeljak od 18 do 19:30 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održat će se predavanje "Industrija 4.0. i industrijska robotika - Stanje i trendovi razvoja".

Predavač je mr. sc. Željko Goja, dipl. inž. strojarstva rođen 1953. u Zadru. Od 1989. do 1997. radi kao glavni projektant, rukovoditelj razvoja i rukovoditelj projektnog ureda u tvrtki SAS. Od osnivanja 1997. do 2017. Goja je direktor tvrtke HSTec d.d. Trenutno je suvlasnik tvrtke HSTec-a i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke. Ima oko 40 objavljenih znanstvenih i stručnih radova, a član je nekoliko stručnih udruga i asocijacija.

Pojam INDUSTRIJE 4.0. nastao je u Njemačkoj prije nekoliko godina, a definiran je kao digitalizacija i automatizacija opskrbnih i proizvodnih lanaca kroz "CYBER PHYSICAL" (virtualno fizičke) sustave. Industrija 4.0, dovodi do pametnih proizvoda, pametnih strojeva i pametnih tvornica kroz unapređenje digitalne komunikacije između osoblja, strojeva i opreme. Predavanje će pojasniti prilagodljivost konstrukcija u razvojnoj fazi (virtualne simulacije) kao i integracija kupaca i poslovnih partnera u poslovne i vrijednosne procese uz korištenje interneta stvari, virtualne proizvodnje i globalnih i podatkovnih mreža.

U tom svjetlu kratko će se prikazati stanje i trendovi razvoja industrijske robotike u novoj pametnoj proizvodnji.