ZADAR - Odjel za EU fondove, nositelj projekta Zadar baštini, za kojeg je iz EU fondova odobreno 65 milijuna kuna, sinoć je priredio početnu konferenciju u Kneževoj palači na kojoj je multimedijalnom izložbom predstavljen integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.

Radovi na uređenju Providurove palače i pretvaranje Bedema u šetnicu dugačku 785 metara počet će u prvoj polovici iduće godine, najavio je gradonačelnik Branko Dukić. Izložbu su priredili Nevena Štokić iz Narodnog muzeja i Mladen Masar iz Gradske knjižnice. Takav prikaz  nadomjestio je uobičajenu strogu formu početnih konferencija koje su obaveza transparentnosti, nametnute od davatelja novca. Na izložbi je među ostalim prikazan proces rada na jednom EU projektu koji iziskuje 18.047 radnih sati.

Tome treba dodati rad projektanata. Novu namjenu bedemima, koji su dobili i zaštitu UNESCO-a, dao je zadarski arhitekt Bogdan Marov dok su Iva Letilović i Igor Pedišić izrađivači projektne dokumentacije za kompleks Providurove i Kneževe palače.
Među uzvanicima sinoćnje konferencije našli su se i Austrijanci, članovi Uprave Erste banke koje je doveo zadarski direktor Šime Kevrić. Oni su pokazali  veliko zanimanje za zadarske kulturne projekte.

Međutim, Grad Zadar ovaj put neće trebati kredit kao za gradnju Višnjika, jer su novac za kapitalne projekte dobili bespovratno. Za rekonstrukciju Providurove palače i jačanje kapaciteta za promociju kulturno-turističkih proizvoda na račun Grada bit će uplaćeno 36.722.275,00 kuna. Uređenje i revitalizacija  zadarskih bedema financira se s 27.855.830,13 kuna iz EU fonda. - To je bez sumnje najveća zajednička investicija u zadarsku kulturnu baštinu, istaknuo je gradonačelnik Dukić, podsjetivši kako su njegovi prethodnici Zvonimir Vrančić i Božidar Kalmeta predstavili projekt u svibnju.

Na konferenciji su bili i partneri projekta: rektorica Sveučilišta Dijana Vican, ravnateljica Agencije ZADRA Sanja Peričić, direktor TZ Grada Ante Rados. Međutim, nije se pojavila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, koja osim što je video spotom najavila izložbu, čelna je osoba najvažnije partnera projekta ali i korisnika prostora.

Dio konferencije sinoć je bio elektronski jazz koncert koji je napunio Koncertnu dvoranu ali kojeg su zbog utakmice propustili gotovo svi iz gradske uprave, osim domaćina iz Odjela za EU fondove.