Zadarski župan Božidar Longin danas je izmijenio odluku o imenovanju čelne osobe Muzejskog vijeća Narodnog muzeja, te je umjesto sociologinje Nensi Segarić, stavio povjesničara Zlatka Begonju, koji je inače prijatelj njegovog prethodnika Stipe Zrilića i nalazi se u više Upravnih vijeća pa tako i HNK Zadar.

S ciljem transparentnog i učinkovitog rada, župan Longin je danas imenovao novo Muzejsko vijeće Narodnog muzeja Zadar na čijem čelu će biti sveučilišni profesor Zlatko Begonja. Zadatak Muzejskog vijeća je da nadzire rad ustanove i da o tome redovno izvještava župana i resornog pročelnika.

Tu smo informaciju dobili od pročelnika Ivana Šimunića koji je do jučer bio predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja, čija ravnateljica Renata Peroš postaje glavna osoba kadrovskih skandala. Nakon što je izmišljeno radno mjesto voditelja Kneževe palače kako bi ravnateljica zaposlila Lorenu Peroš iz svoje šire obitelji, ona je uvela mjesto koordinatora Malog Arsenala, prostorije od 20 kvadrata. Na to je mjesto je primljen pjevač David Ricov. Njega je ravnateljica koristila i kao pjevača na otvaranju izložbe Duška Šibla.

Bit će onako kako Renata kaže, rečenica je gradskog pročelnika za kulturu Radovana Dunatova koja se proširila nakon sastanka na kojem je dogovoreno kako će Narodni muzej objaviti natječaje za radna mjesta koja će financirati Grad Zadar. No, kako je Narodni muzej županijska ustanova pitali smo u Županiji da nam se očituju o izjavama ravnateljice Peroš koja se usudi reći „Kneževa palača nije ustanova, nego Narodni muzej, a to znači ja" ili moji djelatnici o tome moraju šutjeti. Zadarska i hrvatska javnost odavno znaju koliko Renata Peroš ima političkog kredita, ali te izjave, video spot kojeg je snimila i ponašanje kao na estradi, prevršilo je dozu kulture.

U očekivanju obećanog očitovanja župana Božidara Longina, prenosimo obrazloženje o najnovijem zaposlenju u Narodnom muzeju pročelnika Šimunića:
Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu određuje uvjete za rad na pojedinim radnim mjestima svake ustanove, tako i Narodnog muzeja. Svaka osoba koja ima uvjete utvrđene pravilnikom ima pravo biti zaposlena, navodi se u informaciji koja govori da ravnateljica Narodnog muzeja radi kako Renata Peroš piše.