ZADAR -. Na natječaj Grada Zadra za zakup 22 kućice danas su otvorene 72 ponude isključivo zadarskih ugostitelja. Početne cijene bile su od 15 do 26 tisuća kuna, a najveći iznos licitacije je 42 001 kuna. Tu cijenu najma ponudile su dvije zadarske tvrtke ali za dvije različite kućice, koje su na boljim lokacijama rasporeda Adventa na Trgu Petra Zoranića.

Grad Zadar prije toga je odabrao tvrtku koja će dati kućice u zakup od 23. studenog do 2. siječnja, a cijena jedne kućice prema postignutoj cijeni je 11 tisuća kuna. U Zagrebu je najam tih istih kućica za Advent, prema informaciji koju smo dobili od upućenih zadarskih ugostitelja od 6 do 7 tisuća kuna. Isto tako smo od onih zadarskih ugostitelja, koji su bili među „pokusnim kunićima" prvog zadarskog Adventa, kada je najam bio 1000 eura, pa su se jedva pokrili zaradom, dobili čuđenje kada smo im rekli kolike su iznose sudionici natječaja spremni platiti ove godine. Pojedine tvrtke koje se bave ugostiteljstvom i obrti licitirali su na više lokacija, odnosno jedni su istodobno dali ponudu za pet kućica.

Na ovogodišnjem natječaju za kućice na Adventu bilo je pet kućica manje, ali je postignut rekord u broja i iznosu ponuda u odnosu na prošlu godinu kada je najveća postignuta najamnina iznosila 35 tisuće kuna. Na lanjskom natječaju primljene su 63 ponude.

Očekivano, nitko se nije ponudio unajmiti kućice za trgovinu pa će se one vjerojatno prenamijeniti za hranu i piće. No o tome će se odlučiti u Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom od kojeg se očekuje da prije zakonskog roka od 15 dana donesu odluku o tome tko će s najvišom cijenom dobiti u najam kućicu. 

Otvorenje Adventa u Zadru je 24. studenog kada će Zadranima za Dan Grada iz TZ "darovati" koncert Ivana Zaka. Istog pjevača koji je nastupio na lanjskom dočeku Nove godine na Narodnom trgu. U Turističkoj zajednici Grada Zadra tim odabirom pokazali su u kojem smjeru bi Advent trebao ići, a tako nije počelo.