Ovog tjedna u Domu za starije osobe na Sfingi započeo je novi ciklus tečajeva računala za umirovljenike. Radionicu vodi dipl. knjižničarka Matea Bakmaz, a pomažu joj informatičar Ivan Kovač i studentica iz Čakovca Ela Okreša-Đurić, koji nastavljaju dugi niz volontera koji su sudjelovali u projektu.

Umirovljenici su, kaže nam voditeljica Bakmaz, izvrsni učenici - kad im je nejasno pitaju, uvijek žele još jedanput provježbati naučeno i nemaju nikakav strah od tehnologije.

- Učimo ih osnovama, korištenju miša, tipkovnice, kreiranju dokumenata i mapa, radu s internetom i pretraživanju kataloga knjižnice. Imaju veliku želju naučiti nešto novo, a sve naravno prolazi u ugodnoj atmosferi i druženju, kaže Bakmaz.

Ove godine tečaj će trajati dva tjedna te će se provoditi u tri skupine korisnika, a najstarijem učeniku su - tek 84 godine. Kada završe tečaj, moći će znanje koristiti na računalima dostupnima u Domu.

S računalnim tečajevima za umirovljenike Gradska knjižnica Zadar krenula je 2004. godine, a prvi predavači bili su Mladen Masar i današnja ravnateljica Dorotea Kamber Kontić. Kroz godine su se javljali problemi sa zastarijevanjem opreme, pa je računalna učionica u više navrata potpuno osvježavana.

- U tim ulaganjima uvijek se radilo o projektnim sredstvima ili donacijama. Kad smo 2014. godine obilježavali 10 godina projekta, izračunali smo da je kroz radionice prošlo više od 1.000 umirovljenika. Od ove sezone imamo i mobilnu računalnu učionicu, pa praktički možemo izaći na teren gdje god se ukaže potreba. Za sad ostajemo u Domu, jer je interes umirovljenika jako velik, kaže Masar.