ZADAR - Udruga sveti Nikola tužila je Grad Zadar tražeći povrat 750 tisuća kuna koliko su dali za projekt gradnje doma na Olibu za starije osobe koja je nakon punih 10 godina pretvorena u prazno obećanje. Gradnja Staračkog doma bila je inicijativa udruge koja okuplja Olibljane u Americi, a najveći među donatorima Marijan Cukrov, povratnik iz Amerike nije dočekao ni starački dom na rodnom otoku a niti povrat svog novca. Članovima udruge je prekipjelo jer su shvatili da Grad Zadar nema novca a niti namjere graditi dom na Olibu, kojeg su projektirali zadarski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić. Je li njima  za projektiranje iz Grada Zadra plaćen cjelokupan iznos  čiji povrat potražuje udruga sv Nikole, znat će se na sudu.

Za desetak dana sazvano je prvo ročište na Općinskom sudu u Zadru.
Spor će se pokušati riješiti mirnim putem, jer smatramo da postoje za to uvjeti. Grad Zadar zastupat će stručne pravne službe Grada Zadra, informacija je koja nam je na naš upit proslijeđena iz Odjela za upravljanja gradskom imovinom. Pomalo iznenađujuće jer sudski spor priprema Ured grada, a za svjedoke su pozvane osobe iz Odjela za graditeljstvo i Odjela za socijalnu skrb.
Možda zato jer  je Grad Zadar, zahvaljujući udruzi sv. Nikola, došao je u posjed 5000 metara četvornih terena, kojeg je u ime tog projekta darovala Zadarska nadbiskupija.
Tamo je otvoreno gradilište, kako ne bi propala građevinske dozvola, a od gradnje, uvjerili su se Olibljani neće biti ništa - jer Grad nema novaca.

- Bilo bi jako lijepo da se taj dom izgradio. Naši Olibljani bi se vratili na otok iz Amerike. Ovako, oni su izgubili povjerenje i ne žele više davati novac u namjeri da pomognu gradnju doma, rekao nam je Ivan Cukar, predsjednik Mjesnog odbora Olib.

U gradskoj upravi misle da je gradnja doma za 20 osoba nepodnošljiva investicija - a tko bi još plaćao doktore i osoblje. Nisu uspjeli u namjeri da budući dom stave u sustav socijalne skrbi u koji su preko doma na Sfingi ušli domovi u Salima i Preku. Napravljena je i studija isplativosti jer je bivša pročelnica Andreja Baraba namjeravala taj projekt aplicirati na EU fondove. Ali u Gradu Zadru zapravo svi su zaboravili kud plovi dom u obliku broda jer Olib  je udaljen otok sa svega 80 stanovnika. Olibljanima nije pomogla niti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je tako lijepo s njima ćakulala, pričajući na turneji po raštrkanim zadarskim otocima kako MI moramo više ulagati naše otoke.