ZADAR - Od iduće godine povećava se iznos boravišne pristojbe sa 7 na 8 kuna. Tu je Uredbu Vlada donijela u kolovozu ove godine, a stupa na snagu prvog dana 2018. godine. Za razliku do Turističke zajednice Splita koja je iznos boravišne pristojbe odredila prema razredima, pa će u okolici ona iznositi 4.5 i 5.5 kuna, 7 za Stobreč te 8 kuna samo za gradsko područje, u TZ Zadra bit će jedinstven iznos. Za cijelo područje Grada Zadra boravišna pristojba bit će ista, rekao nam je direktor TZ Grada Ante Rados. U administrativnim granicama grada su otoci te naselja Kožino i Petrčane, a sve su to izrazito turistička područja.

TZ Grada boravišna pristojba je najveći izvor prihoda. Oni su u zakonskoj obavezi jedan dio dati Gradu, Županiji te Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Kako će se ona trošiti, o tome će se puno više autonomno odlučivati u suradnji s lokalnom zajednicom, a što je i bila intencija Uredbe koja će se, prema ocjeni Radosa, još nadopunjavati.
Dio povećanog prihoda izdvojit će se i za sufinanciranje Raynaira, kao što se već i najavljivalo. To više neće biti udruženo oglašavanje već strateški model kako ga je postavila HTZ, podsjeća Rados.
Kako će to izgledati u praksi, tek će se vidjeti, budući da je u tijeku ugovaranje nove sezone letova.

S novim iznosom boravišne pristojbe doći će i do promjena u sazivu skupštine Turističke zajednice Grada Zadra. Izborna skupština bit će početkom iduće godine, najavio je Rados. Prije toga će se održati godišnja skupština i Vijeće TZ Grada. Oni se održavaju u novom prostoru Turističko informativnog centra i više nema potrebe za korištenjem hotelskih dvorana. I prije otvaranja novog TIC-a, Vijeće je zasjedalo u starom uredu TZ Grada, ističe direktor TZ koji je prekinuo praksu svojih prethodnika. Ante Rados je odlukom Vijeća od 1. rujna službeno ostao bez savjetnika Zvonka Šupe.