ZADAR - Što je s rasvjetom u Ulici 159 brigade koja prolazi kroz Gaženicu, pitanje je na koji odgovor u gradskoj upravi čekamo od prošlog utorka. Uzalud su to i građani pitali preko emisije Grintalica na Radio Zadru, žaleći se na mrak koji pored rasvjetnih tijela ugrađenih prije 7 godina, voze i prolaze u mraku. 

Takva pitanja postavljate na e-mail osoba koja su Uredu gradonačelnika zadužene za davanje informacija javnosti, ali odgovora još nema. Te iste osobe koje su plaćane da dođu do informacija kod nadležnih pročelnika, čekaju da im oni nađu vremena i napišu taj odgovor. Umjesto da su oni ti koji odu ili nazovu službenim telefonom dobiju informaciju i daju je novinarima - one samo prosljeđuju e-mailove.

Tako je, nažalost, u gradskoj upravi već godinama. A sad je još i gore, uz časnu iznimku nekoliko pročelnika s kojima možete neposredno komunicirati. Ali s gradonačelnikom ne možete. Nikada se nije dogodilo da novinari ne mogu nazvati gradonačelnika Zadra i od njega zatražiti izjavu, dobiti informaciju, ugovoriti razgovor. I dok ste bez problema s Brankom Dukićem ginekologom razgovarali putem mobitela, s Dukićem političarem možete komunicirati samo preko e-maila i to posredstvom tzv. glasnogovornica. Neka i oni zarade svoju plaću, tako nam je gradonačelnik Dukić pojasnio svoj virtualni odnos prema medijima. Ima on i zamjenike. No, kada smo pokušali prošlog petka dobiti informaciju od zamjenice Jagode Surać ona je naglo otkrila kako ima nekog u uredu.

Je li gradska uprava servis građanima a mjesto informacija novinarima koji imaju pravo pitati, provjeravati, prenositi informaciju i na kraju krajeva biti povećalo javnosti?
Zbog čega se ona pretvorila u birokratsku mašineriju u kojoj oni koji su izabrani i žive na trošak zadarskih poreznih obveznika ne žele preuzeti odgovornost za javno izrečenu riječ?!   

I na kraju su novinari ti koji žele informaciju dobiti odmah, a one imaju toliko posla, uvrijeđene su što ih stalno podsjećamo kako čekamo odgovore i nije im pravo kada puno pitate. I inzistirate na tome da građanima Zadra želite objasniti kako to da se nakon 7 godina ne može pronaći svjetlo u mraku Ulice 159. brigade.

Komunikacija u zadarskom javnom prostoru otežana je i u drugim javnim institucijama i ustanovama - kao što je s ravnateljem zadarske bolnice, dr. Željkom Čulinom koji se ni u ludilu ne bi javio na poziv novinarima. Preko e-maila će komunicirati i novi direktor Zračne luke Josip Klišmanić a direktorica Županijske TZ Mihaela Kadija svojedobno nam je rekla kako ona danonoćno dežura i komunira preko tog čarobnog "emaila" Takvim načinom komuniciranja od ravnatelja Lučke uprave Zadar Roberta Škifića nikada nismo dobili e-mailom odgovor na pitanje hoće li izvođač radova plaćati penale zbog kašnjenja u Gaženici.