ZADAR- Da je STEM u modi, dokazuje i najava kako od akademske godine 2017./2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) dodjeljuje stipendije redovnim studentima preddiplomskih studija u STEM područjima znanosti.

Takvih područja ima i na zadarskom sveučilištu - studiji Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa, Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Informacijske znanosti, Primijenjena ekologija u poljoprivredi i Sestrinstvo. Prijave su do 10. studenog, naravno, na određenu aplikaciju.
To je jedna od tri mogućnosti dobivanja stipendije na samom Sveučilištu u Zadru. Tamo je u petak objavljen natječaj za dodjeljivanje 15 stipendija redovitim studentima slabijeg socioekonomskog statusa. Iznos od 800 kuna 12 mjeseci dodjeljuje se iz Fonda za pomoć siromašnijim studentima.
Studenti, ali samo oni izvrsni mogu dobiti mjesečnu stipendiju od 900 kuna. Prema odluci Senata, objavljen je natječaj za dodjeljivanje stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija. Rok prijave je 23. studenog.

Uz to se studenti zadarskog sveučilišta mogu natjecati za stipendiju Grada Zadra od 500 kuna mjesečno koja se odnosi samo na one koji doma studiraju. Uskoro će OTP banka preko Grada Zadra natječajem davati stipendije studentima iz siromašnijih obitelji.