ZADAR - Među predloženim dobitnicima Nagrada Grada Zadra za životno djelo, kao kandidat koji živi i djeluje izvan grada Zadra prvi put se pojavila osoba koja nije hrvatski državljanin.

Ali je dr. Freidoon Ghazi, američki kardiolog, jedan od najvećih prijatelja Zadra. Njega je predložila zadarska bolnica, otkrio nam je predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja i predsjednik Gradskog vijeća, dr. Zvonimir Vrančić.

Bez obzira što će širu zadarsku javnost zbuniti nepoznato ime, dr. Ghazi je povezan sa Zadrom više od 20 godina. Donacija druge angiosale zadarskog kardiologiji vrhunac je jednog sveobuhvatnog darivanja znanja i vještina koja je dr. Ghazi prenio na naše kardiologije. Od dr. Albina Jovića pa do dr. Ante Anića koji su odlazili na usavršavanje kod njega u bolnicu u Cincinnatiju, nakon čega su prvi radili koronarografiju - dijagnostiku te ablaciju aritmiju, a zbog čega je zadarska kardiologija u vrhu i cijenjena. Naši su kardiolozi odlazili kod njega na kliniku gdje su učili i pratili svjetske trendove, podsjeća dr. Vrančić.

On smatra da su svi predloženi ovogodišnje nagrade itekako zaslužili. Teško se oteti dojmu da su liječnici dominantni kod ovogodišnje dodjele javnih priznanja za Dan Grada Zadra. Uz liječnika gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, dobitnika nagrade za životno djelo, godišnju nagradu će dobiti i  prije tri godine umirovljeni urolog dr. Klaudio Grdović. Njega je također predložila zadarska bolnica te će dobiti godišnju nagradu, iako je iza njega cijelo životno djelo. Na taj način će se Grad Zadar odužiti ovom samozatajnom liječniku koji je uzdigao zadarsku urologiju i koji je iza sebe ostavio sjajne liječnike, zbog čije se stručnosti na našu Urologiju dolaze liječiti iz drugih krajeva, navodi dr. Vrančić.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici glasovati o predloženim kandidatima bit će 15. studenog. Nakon toga će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća 24. studenog, da bi se radna sjednica s rebalansom proračuna održala prvog dana prosinca, najavio je predsjednik Gradskog vijeća.