Zadarska županija izdvojit će 160 tisuća, a grad Zadar 161 tisuću kuna iz ovogodišnjeg proračuna za održavanje brzobrodske linije koja povezuje tri županije, tri grada i 4 otoka. Može li se slična međuotočna linija uvesti i na razini Zadarske županije ?

Brzobrodska linija Pula- Unije -Mali Lošinj-Ilovik -Silba-Zadar pozitivan je primjer razvoja međutoočnog povezivanja - istaknuto je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture gdje je potpisan ugovor o njezinom sufinanciranju.

 U 2018. ovaj sporazum ulazi u redovito financiranje Ministarstva prometa. Lokalna zajednica potpisala je ugovor za održavanje linije do kraja 2017. a što znači da dogodine država preuzima njezino financiranje.

Jadrolinijin katamaran Novalja za sada plovi na spomenutoj relaciji, a ugovorenom se najviše raduju stanovnici Silbe jer su dobili još jednu liniju prema svom otoku. U sezoni 5 puta tjedno, izvan sezone jednom tjedno. Gradski pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj otoka Ivica Katić najavljuje još jedno ulaganje na Silbi. - Mi moramo rekonstruirati luku Žalić, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, grad Zadar i Županijska lučka uprava iznaći će sredstva za sanaciju te vrlo važne putničke luke.

A od županijskog pročelnika za more i turizam Krešimira Laštre doznajemo kako se po uzoru na liniju Pula-Zadar kojom je od lipnja do kolovoza ove godine prevezeno više od 24 tisuće putnika, razmišlja o međuotočnom povezivanju i na razini Zadarske županije.

U planu Zadarske županije u sljedećoj godini je izrada studije koja bi pokazala opravdanost uvođenja određenih županijskih linija koje bi poboljšale puno više povezanost i dostupnost otoka i međusobno i sa kopnom, tako da su u idućoj godini moguće i neke dodatne linije županijskog karaktera.

Katamaran iz Zadra preko Silbe za Pulu isplovljava petkom u 16 sati.