Jutros je u skladištu Crvenog križa na Relji započela podjela humanitarnih paketa FEAD projekta za potrebite. FEAD je Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. - 2020., koji se u Europskoj uniji provodi kako bi se umanjile posljedice rastuće stope siromaštva u cijeloj Europskoj uniji. Hranom i osnovnom materijalnom pomoći (odjeća, higijenski proizvodi, školski pribor...) cilja se na smanjenje siromaštva, posebice teških oblika poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane.

Podjela paketa u Zadru će trajati do 17. studenog od 8.30 do 11.30 sati, a pravo na pomoć imaju osobe u evidenciji Centra za socijalnu skrb koji su i korisnici minimalne naknade. Paketi se dijele svim članovima te obitelji, kao i osobe s niskim primanjima poput umirovljenika (samci do 1.500 kuna, par do 2.000 kuna).

U paket težak desetak kilograma stane nekoliko osnovnih namirnica poput ulja, brašna, šećera, riže, juha iz vrećice i sl. Uz paket korisnici dobivaju i vrećicu krumpira, dok su paketi za najmlađe nešto modificirani te uključuju slatkiše.

U Zadru na ovaj način pomoć primi nešto manje od 1.000 korisnika, no može ih biti i više ukoliko zadovolje postavljene uvjete.