Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić upriličio je primanje za mladog zadarskog arhitekta, Krešimira Damjanovića, pobjednika ovogodišnjeg prestižnog japanskog arhitektonskog natječaja kojeg raspisuje jedan od vodećih japanskih arhitektonskih časopisa A+U. 

Nagrada se dodjeljuje inovativnim projektima na temelju prosudbe jednog žiratora - ove godine to je bio Go Hasegawa, jedan od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije! Krešimir Damjanović osvojio je prvu nagradu između čak 1081-nog rada iz cijelog svijeta! Tema natječaja bila je "Kuća Dimenzija", a Krešimir je svojim projektom "Kuća Kolaž" najbolje odgovorio na zadanu temu baveći se propitivanjem dimenzija u odnosu prema različitim kulturama, vremenu i ljudima.

Gradonačelnik Dukić čestitao mu je na postignutom uspjehu i istaknuo kako je njegova nagrada potvrda kvalitete rada zadarskih arhitekata, pred kojima je, sudeći prema ovom uspjehu, svijetla budućnost.

- Ovo je ujedno i velika promidžba Zadra i Hrvatske, tim više kad se zna da su ovu nagradu prije tebe, nosili neki od najeminentnijih svjetskih arhitekata, kazao je gradonačelnik Dukić.

Krešimir je zahvalio gradonačelniku na prijemu i susretu. Govorio je o konceptu svoga nagrađenog rada koji, kako je kazao, sublimira sve njegove stavove o arhitekturi i načinu života te ispričao razloge zbog kojih je sudjelovao na ovom natječaju.

Prihvatio je gradonačelnikov prijedlog da svoj rad predstavi i našim sugrađanima na prigodnom predavanju koje će održati u okviru progama obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.

Krešimir Damjanović zaposlen je u Marinaprojektu Nikole Bašića. U slobodno vrijeme bavi se slikanjem, a u veljači je imao i prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Iteracije" u galeriji udruge ZadArt koja je sadržavala 15-ak slika koje su nastale u posljednje tri godine.

Prije desetak dana predstavio je svoj nagrađeni rad Danima Orisa, arhitektonskom simpoziju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pred dvije tisuće kolega iz regije.