U organizaciji Hrvatskog arhivističkog društva, uz sudjelovanje arhiva domaćina Državnog arhiva u Zadru, u hotelu Kolovare u tri dana održava se 5. Kongres hrvatskih arhivista. Kongres je sinoć svečano otvoren u Kazalištu lutaka Zadar.

- Kongres je okupio većinu arhivista koji djeluju u javnim institucijama. Kad se pogledamo, vidimo da je riječ o maloj zajednici, na koju teško pada svjetlo javnosti. Nedavna rasprava o arhivima koja je bila potaknuta političkim motivima to je nakratko promijenila, no nije olakšala arhivistima u njihovom poslu. Svjetlo javnosti ponekad je opterećujuće za poslove koje je društvo povjerilo ovoj struci, no doprinijelo je sagledavanju važnosti ovog posla u široj zajednici, istaknuo je sinoć na svečanom otvaranju dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru.

Kongres arhivista u Zadru okupio je 200-tinjak sudionika, djelatnika državnih arhiva, djelatnika u arhivskoj struci izvan arhiva, te zainteresiranih stručnih i znanstvenih djelatnika. Tema mu je "Arhivi u Hrvatskoj - (retro)perspektiva.", a umjesto najavljene ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvaranju kongresa nazočio je državni tajnik dr. Ivica Poljičak. Uz Gverića, uvodna obraćanja i predavanja održali su predsjednik Hrvatskog arhivističkoga društva dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura te prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

Gverić je goste upoznao s dugom, osamstoljetnom tradicijom arhiva u Zadru, koji je bio upravno sjedište Dalmacije, pa je u tom vremenu prikupljeno mnoštvo važnih dokumenata.

- Budući da mi arhivisti radimo na sabiranju, čuvanju i prezentaciji tih važnih povijesnih izvora, može nas se smatrati poslužiteljima istine. Obrada te građe je velika zadaća, puno veća nego ju običan čovjek može pojmiti, rekao je Gverić.

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura rekao je kako hrvatski arhivi imaju 65.000 stalnih korisnika, a u njima se čuva 115.000 dužnih metara arhivskog gradiva, 750.000 fotografija i 25 milijuna metara filmske vrpce.Većina građe ne čuva se u primjerenim uvjetima niti je dovoljno obrađena, upozorio je Čutura.

Sveučilišni profesor i saborski zastupnik Miroslav Tuđman ovom je prilikom održao uvodno predavanje "Odgovornosti i sposobnosti arhiva u digitalno doba.