U Banskim dvorima održan je radni sastanak na temu saniranja posljedica velikih poplava koje su pogodile Zadarski županiju u rujnu ove godine. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je cilj sastanka neposredno od župana, gradonačelnika i načelnika čuti razmjere štete.

„Želimo vidjeti što u ovim okolnostima, u godini u kojoj smo bili suočeni i s mrazom i sa sušom i s požarima i poplavama, Vlada odnosno pojedini resori iz različitih proračunskih linija i u dogovoru sa saborskim Povjerenstvom i čelnicima lokalne samouprave može učiniti da se te štete na najučinkovitiji i najracionalniji način pokušaju sanirati", rekao je.

Župan Zadarske županije Božidar Longin uvodno je izvijestio o razmjerima šteta te naveo što je sve nužno žurno sanirati. Kazao je da su štete bile ogromne, a sanirano je ono što je bilo najnužnije da se život na pogođenom području može vratiti u normalu. Naglasio je da je najprioritetnije sanirati Opću bolnicu.

- Iznos popisane štete od poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju je 322 milijuna kuna, a pola od toga odnosi se na štete na infrastrukturi koja je u vlasništvu gradova i općina, rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Kišna fronta koja je u rujnu pogodila županiju bila duga 20 kilometara. Štete su bile ogromne, dobar dio je saniran, ono najnužnije da se život može odvijati, rekao je Longin. Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, a na općoj bolnici 7 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna od čega je polovica na infrastrukturi u vlasništvu gradova, općina te županijske uprave za ceste. U taj iznos nisu uračunate štete na nerazvrstanim cestama.

Ističe da je najveći prioritet sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu. "Da počnemo sada, tu smo negdje da možemo završiti do počeka sezone", rekao je Longin. Posebno je pogođen Nin, gdje su uništena oba mosta i ljudi koji žive na otoku trenutačno do svojih kuća idu preko privremenog mosta koji je napravila Hrvatska vojska. Problem su i uništene plaže jer su bujičnjaci "donijeli" milijune i milijune kubičnih metara materijala, a stuacija je identična, osim u Ninu, i u općinama Privlaka, Sali i Ražanac, naveo je.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su brojni ministri - potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na sastanku su sudjelujovali župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama - Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kali, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Sali, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsi i Zemunika Donjeg.