U bijegu je Anđelko Žaknić, osumnjičen za zlouporabu ovlasti i položaja u slučaju Nauta Lamjana. Zaključak je to optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je Žakniću odredilo istražni pritvor u trajanju od mjesec dana.

U studenom 2015. godine podignuta je optužnica protiv I okr. Dražena Špinderka, II Željka Faina i Anđelka Žaknića kao trećeg okrivljenika. Rješenjem optužnog vijeća u siječnju ove godine potvrđena je optužnica u odnosu na prvu dvojicu, dok je u odnosu na Žaknića kazneni postupak razdvojen radi boljeg razjašnjenja stvari. Naime, utvrđeno je da u odnosu na dio optužnice koja se odnosi na njega postoje nedostaci u prethodnom postupku, s obzirom da nije ispitan, a protiv njega je podignuta optužnica. Žaknić je 20. lipnja 2014. godine uredno primio pouku o pravima i rješenje o provođenju istrage, nakon čega mu se gubi svaki trag. Više se nije odazivao pozivu državnog odvjetnika da ga se ispita kao osumnjičenika u konkretnom kaznenom postupku. Štoviše, postao je nedostupan državnim tijelima RH, a iz podataka sadržanima u spisu razvidno je kako se odselio u Australiju.

Podsjetimo, trojac se sumnjiči za izvlačenje 1,3 milijuna kuna iz kaljskog remontnog brodogradilišta koje je kasnije otišla u stečaj. Špinderk i Fain kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani, a Žaknić kao direktor splitske tvrtke Texo optuženi su da su u razdoblju od 2003. do 2007. godine isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova.

Žaknićevo posljednje poznato prebivalište bilo je u Zagrebu. Vlasnica stana policiji je izjavila kako je okrivljenik Anđelko Žaknić pobjegao i napustio teritorij RH te da se nalazi u Australiji.

Braniteljica okrivljenika usprotivila se prijedlogu za određivanje istražnog zatvora navodeći kako se isti bazira jedino i isključivo na pretpostavkama tužiteljstva, a ne na konkretnim činjenicama. 

- Nikako se ne može utvrditi da je njegov odlazak izvan RH bio uslijed zaprimanja zahtjeva za provođenje istrage ili je naprosto bio utemeljen na nekim egzistencijalnim stvarima, primjerice da je dobio posao, navela je. 

No optužno vijeće zaključilo je kako se okrivljenik Žaknić očito skriva, odnosno da je u bijegu i na taj način izbjegava konkretni kazneni postupak, radi čega su u cijelosti ispunjeni zakonski uvjeti za određivanjem istražnog zatvora protiv istog, stoji u rješenju Županijskog suda koje je doneseno 25. travnja, a strankama otpremljeno 17. listopada.