Bleke i Konji danas su na Bokanjcu organizirali "najskuplji klapski koncert ikad"! U svom uvijek drugačijem i originalnom stilu, na čelu s Eniom Meštrovićem, zadarski KUD je iza 8. "Povratka iskonu" ponovno imao poruku.

- Vraćamo se onome što je nekada bilo. Klape su prije pjevale na kraju vikenda i za praznike, nakon teškog rada. Pjevale su samo za sebe, za društvo i ako bi im se tko spontano pridružio. Nije to bio stand up kao što je danas, nitko nije najavljivao njihovo pjevanje, oni su počeli kada su osjetili da je vrijeme za pjesmu. Za razliku od stadionskih nastupa kada ih možete dobiti jeftino i gdje ih može gledati 10 tisuća ljudi, ovo danas je vrhunska umjetnost. Ne možete to doživjeti na niti jednom drugom mjestu niti ćete imati priliku u budućnosti. Isprostituirali smo ovaj naš način kulture i življenja do toga da od svega želimo zaraditi. No ovo je iskon i duša i zbog toga je ulaz danas strogo zabranjen za sve koji misle da mogu tek tako to doživjeti, poručio je Meštrović. 

Ove godine Bleke i konji ugostili su klapu "Vinčace" iz Novog Vinodolskog, uzastopnog pobjednika festivala u Omišu zadnje tri godine. Poseban gost bila je zadarska klapa "Munita", čiji su članovi pobornici ovog načina pjevanja. Oni su danas pjevali za stolom ispred svega dva gledatelja. Naime, kako je objasnio Meštrović, samo je jedan sretnik uspio odgovoriti na pitanja i time osvojio dvije ulaznice na nagradnoj igri. Najskuplji klapski koncert bit će pak ovjekovječen u novom dokumentarnom filmu Bleka i Konja. 

- Snimamo film kako bi ljudi vidjeli kako je to bilo nekada i kako još uvijek može biti, poručio je Meštrović. 

Do izlaska filma, atmosferu s najskupljeg klapskog koncerta ikad možete doživjeti u videozapisima i fotogaleriji našeg Antonija Pejića. 


View on YouTube

 


View on YouTube