ZADAR- Predstavnici američke kompanije Infinity resort ovih dana pojavili su se kao investitori u mega projekt na Punta Skali - Petrčane.

Neslužbeno doznajmo kako su oni ugovorili 99-godišnju koncesiju za zemljište na Punta Skali koje je u vlasništvu samostana sv. Marije, odnosno zadarskih benediktinki. Benediktinke su utemeljile Zakladu sv. Benedikt, koja je uz njihov samostan osnivač tvrtke Eco Tour Zadar. Oni će biti partneri američkim investitorima.

Tvrtka Eco Tour Zadar zastupnici su Benediktinskog samostana sv. Marije- Oni su  napravili studiju za projekt pod nazivom Construction Project of Tourist Resorts Petrčane Zadar, koji se prostire na 1.6 milijuna metara četvornih. Preko Odbora savjetnika za investicije pri HGK, u ožujku ove godine taj je projekt ponuđen na sajmu nekretnina u Cannesu.

Američki investitori iz Atlante i Washingtona, kao nositelji te Greenfield investicije, jučer su se predstavili benediktinkama, a danas ih je primio i gradonačelnik Branko Dukić, budući da se radi o prostoru u sklopu Grada Zadra. Prema važećem Prostornom planu, tamo je predviđena turistička zona Punta Skala II. Uz hotele vile, apartmane i ostale sadržaje moguće je izraditi jedan od dva planirana golf terena u Petrčanima.

Projekcija novih turističkih sadržaja u Punta Skali II

Benediktinkama je Punta Skala vraćena u poslijeratnom procesu denacionalizacije. Uz nekadašnji turistički kompleks Punta Skale, kojeg su zadarske koludrice preko svog tadašnjeg odvjetnika, pok. Matka Pavića, prodale Falkensteineru i to za 35 eura po četvornom metru, ovo je najveća šumska površina tog najboljeg dijela zadarskog priobalja, koji graniči sa Šepurinama na koje je upisana Republika Hrvatska. Stoga malo čudi kako je projektom za prodaju nuđen i aerodrom koji nije u prostoru od 600 hektara, koliko je Država vratila Benediktinskom samostanu.

Za Šepurine, osim grupacije zadarskih investitora koji su osnovali i posebno poduzeće, bilo je zanimanja drugih investitora. Na iskazivanju interesa koje je prije tri godina proveo DUUDI (Državni ured za upravljanje državnom imovinom) za devastirani vojni kompleks s aviopistom za kupnju, najam ili koncesiju zanimanje su iskazali turske tvrtke Casta Istanbul Dubai i Ar group Istanbul te Solaris iz Šibenika. Međutim, taj je lokalitet opterećen sudskim procesima kojima Zatonjani traže povrat oduzete imovine u bivšoj državi.