U subotu, 21. listopada, u suradnji Zaklade Ana Rukavine i Podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi Zadar od 9,30 do 12,00 sati održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ova akcija održat će se povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu u Multimedijskoj dvorani Kneževe palače (Poljana Šime Budinića 3) u Zadru.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u, Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Podružnica HULL-a Zadar predstavit će projekt „Znanjem do zdravlja" u sklopu kojeg će domaći stručnjaci iz područja hematologije održati predavanje o načinima liječenja te kvaliteti života oboljelih od MDS-a. Predavanja će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Kneževe palače, 21. listopada od 10 do 12 sati.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 55.237 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 74 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.