Prekršajni sud u Zadru s 1500 kuna kaznio je 21-godišnjaka i 24-godišnjaka iz Zagreba zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Oni su još 17. veljače 2016. godine oko 19,45 sati u vidno alkoholiziranom stanju kroz ulaz „D" Sportskog centra Višnjik pokušali ući u košarkašku dvoranu „Krešimir Ćosić" u kojoj se odigravala košarkaška utakmica između Zadra i Cibone. Policajci su ih zaustavili i podvrgnuli alkotestiranju. Kod 21-godišnjaka je očitana koncentracija alkohola od 1,82 promila, dok je 24-godišnjak imao 1,03 promila.

Dok se 21-godišnjak nije odazivao na pozive suda, 24-godišnjak u svojoj obrani pred zamolbenim Prekršajnim sudom u Zagrebu naveo kako mu nije bila namjera raditi nerede te da je alkotestu pristupio dragovoljno. Izrazio je žaljenje i zamolio sud za blagost. 

Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, propisano je kako se protupravnim ponašanjem smatra pokušaj ulaska, dolazak i boravak na prostoru sportskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,50 g/kg alkohola u krvi ili pak odbijanje alkotesta. Predviđena kazna za ovaj prekršaj kreće se od 2 do čak 15 tisuća kuna.  

Imajući u vidu način i vrstu počinjenja djela prekršaja ali i dosadašnju kažnjavanost mladića za prekršaje iz područja javnog reda i mira, sud je okrivljenike proglasio krivim i izrekao im ublaženu novčanu kaznu. Istima nije izrečena predložena zaštitna mjera zabrane prisustvovanja košarkaškim utakmicama KK Zadar i KK Cibona jer sudac drži kako će se i bez izricanja te mjere postići svrha ovog postupka i utjecati na okrivljenike da se ubuduće klone ovakvog, protupravnog ponašanja.