Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, potpisala je danas s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom, Sporazum o sufinanciranju izrade projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje ribarske infrastrukture luke Biograd na Moru.

Buduća ribarska luka omogućit će uređenje iskrcajnih mjesta za ribarske brodove u luci u Biogradu. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Biograda  Ivan Knez.  Tim povodom nakon  puno godina Knez se pojavio na otvorenju sajma - najveće i najznačajnije manifestacije koju u Biogradu priređuje Ilirija.

„Prostornim planom Grada Biograda na Moru osigurana je funkcionalnost buduće ribarske luke, koja će po završetku građevinskih radova u infrastrukturnom smislu biti dostupna svim ribarima. Osim toga biogradska luka ima izvanrednu mogućnost komunikacije između ribarskog područja i tržišno usmjerenog dijela luke", rekla je nakon potpisivanja Sporazuma državna tajnica Markovčić Kostelac

Škibola je izjavio kako će izgradnja treće ribarske luke u Županiji dat će potpuno novi zamah ribarstvu, gospodarskoj aktivnosti koja je od iznimnog značaja za zadarsko područje" Škibola JE najavio je izmještanje te gradnju nove trajektne luke u Biogradu. - Vezat će se na trajektnu luku u Tkonu koja je već pri završetku, a s trajektnom lukom u Biogradu imat ćemo onda zaokruženu cjelinu, kazao je ravnatelj ŽLU.

Gradonačelnik Knez očekuje da će prvi brodovi u novoj ribarskoj biogradskoj luci biti privezani za 4 do 5 godina.

 

 Za taj projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u 2017. godini osiguralo iznos od 1,5 milijuna kuna, a današnjim potpisivanjem Sporazuma, omogućit će se izrada dokumentacije potrebne za prijavu projekta za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020