Danas s početkom u 12 sati u zapadnoj Marini Kornati u Biogradu na Moru upriličena je svečana ceremonija otvorenja 19. nautičkog sajma Biograd Boat Show u organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d., turističke kompanije iz Biograda na Moru.

Na samom početku uzvanicima se obratio predsjednik uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević koji je u svom pozdravnom govoru istaknuo:

- Ovogodišnji nautički sajam odvija u posebnom ozračju s obzirom na to da ove godine Ilirija obilježava 60 godina uspješnog postojanja i djelovanja na hrvatskom turističkom tržištu te prisustva u gradu Biogradu na Moru, kojeg je u ovih svojih prvih 60 godina oblikovala u prepoznatljivu turističku destinaciju posebno u dijelu nautičkog turizma.

Na današnji dan, odnosno sva naredna četiri dana obilježiti će se tri značajna događaja ne samo za nautički turizam već i hrvatski turizam: Svečano otvorenje 19. Biograd Boat Show-a - kao vodeći nautički sajam i najveću izložbu plovila na moru u Hrvatskoj i srednjoj Europi, održavanje prvih Dana nautike u organizaciji Hrvatske gospodarske komore čime je Biograd Boat Show prepoznat kao kongres hrvatske nautičke industrije i centralno mjesto okupljanja svih njegovih ključnih segmenata, i prigodno obilježavanje 60 godina postojanja i djelovanja Ilirije d.d.

- Biograd Boat Show je već godinama mjesto okupljanja svih segmenata nautičke industrije i turizma: luke nautičkog turizma - marine, čartera, brodograditelja, brodara, proizvođača brodske i nautičke opreme i ronilačkog turizma. Ilirija je prije gotovo četrdeset godina dokazala pionirskim i vizionarskim pothvatom - izgradnjom prve luke nautičkog turizma Hotelske lučice Kornati iz koje je krenuo razvoj nautičkog i čarter turizma na hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Od tog razdoblja do danas Bograd na Moru postao je centar nautičkog turizma na Jadranu kojeg godišnje posjeti preko 60.000 nautičara iz cijelog svijeta. Kroz 19 godina postojanja Biograd Boat Show se profilirao u kongres hrvatske nautičke industrije i turizma, što su prepoznala brojna poslovna udruženja, a posebno HGK odabravši upravo Biograd Boat Show kao mjesto organiziranja kongresnog programa, rekao je Ražnjević.

Nautički sajam svečano je otvorio ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli.

- Hrvatski turizam ove je godine premašio sve dosadašnje rezultate, a veliki doprinos tim rezultatima dao je i nautički turizam, kao jedan od najkonkurentnijih segmenata hrvatskog turizma koji uvelike pridonosi produženju sezone te stvaranju lanca dodatnih vrijednosti. Shvaćajući važnost nautičkog turizma, u Ministarstvu turizma ćemo uskoro uspostaviti posebne odjele za razvoj selektivnih oblika turizma, pa tako i odjel za nautički turizam koji će aktivno provoditi strategiju razvoja nautičkog turizma u suradnji s lokalnim samoupravama te ostalim dionicima u sustavu. Naš cilj je da do 2020. godine Hrvatska postane jedna od top 20 turističkih zemalja svijeta, a veliku ulogu u tome će imati visokokvalitetan proizvod nautičkog turizma, rekao je Cappeli.

Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije, uručio je posebno priznanje predsjedniku uprave Ilirija d.d. Goranu Ražnjeviću povodom 60 godina postojanja i uspješnog poslovanja Ilirije d.d. Pored ministra Cappellija izlagačima i gostima obratili su se i državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, župan Zadarske županije Božidar Longin i direktor Biograd Boat Showa Milan Šangulin.