65. dan prstenovačkog kampa, u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero, pamtit će se po iznimno rijetkoj ptici za ovo podneblje. Naime, voditelj smjene i glavni prstenovač, Justo Lušić - Tino i Jerko Sisgoreo, prstenovač pomoćnik, su početkom ovog mjeseca ulovili, determinirali i prstenovali jedinku vrste Emberiza pusilla ili malu strnadicu.

Riječ je o vrsti koja se razmnožava u tajgama na dalekom sjeveru i čiji se areal rasprostire od sjeveroistoka Skandinavije pa sve do krajnjeg istoka Azije. Za vrijeme selidbe može zaći i u zapadnu Europu gdje je uglavnom pronalazimo u priobalju.

Ovo je tek drugi put da je mala strnadica zabilježena u Hrvatskoj. Prvi put je zabilježena pred gotovo 23 godine, 30. listopada 1994. godine i to na ušću rijeke Mirne u Istri. Ovakvi rijetki i iznimno vrijedni nalazi vesele ornitologe i ljubitelje ptica te daju poticaj za daljna istraživanja migratornih puteva, kao i životnih navika ptica.

Bez obzira na dosadašnje iskustvo prstenovača, svaki nalaz rijetke vrste mora dobiti potvrdu Komisije za rijetke vrste ptica. U Hrvatskoj Komisija djeluje pri Zavodu za ornitologiju HAZU. Međutim, organizator prstenovačkog kampa, Ivica Lolić iz Ornitološkog društva "Brgljez kamenjar" koji Je ujedno i poslao fotografije, napominje kako je nedvojbeno da se radi o maloj strnadici.