Bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti i njegovom tada državnom tajniku Zdravku Livaković  u ponedjeljak počinje suđenje na Županijskom sudu gdje počinje dokazni postupak u aferi Remorker.

U studenom prošle godine potvrđena je optužnica kojom USKOK tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta

 Kalmeta je prvooptužen u USKOK-ovoj istrazi izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), a tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Uoči pripremnog ročišta Kalmeta je novinarima kazao da se veseli suđenju jer  će napokon odahnuti on i njegova obitel. Na sudu "ne prolazi politikanstvo i kafanske priče" nego "argumenti, činjenice, brojke, svjedoci" koji mu, kako je rekao Kalmeta idu u prilog.

Trojica suoptuženika - Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro.


Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Kalmeta ima dvojicu odvjetnika. Naknadno je uz zagrebačkog Krešimira Vilajtovića, angažirao i zadarskog  iskusnog branitelja  i teoretičara kaznenog prava Šimu Pavlovića. Livakovića od početka zastupa Nediljko Ivančević iz Splita koji slovi kao jedan od boljih "krivičara" među  odvjetnicima.