U Osnovnoj školi Braća Ribar iz Posedarja jutros je održana predstava pod nazivom „Bembo i prijatelji protiv mina", edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeca educiraju o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti. Tijekom predstave koja traje oko 40 minuta, u nekim dijelovima sudjelovala je i publika, odnosno djeca koju su oduševile točke izvrsnih glumaca,Kristijana Kiki Ugrine (Kikijus Astronomicus) i Slavena Juriše (Bembo) te pjevačice Ivanke Mazurkijević (Ivanka Štrebsa).

Predstavu je pratilo oko 140 učenika nižih razreda OŠ Braća Ribar iz Posedarja i područnih škola Islam Latinski, Podgradina, Ždrilo, Slivnica Gronja, Slivnica Donja, predstavnici Županije zadarske, PU zadarske, Općine Posedarje te profesori i ostali djelatnici škola.

Na kraju programa, u predvorju škole svoje su aktivnosti i opremu predstavili i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, Podružnice Zadar, koji su zajedno s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave zadarske informirali djecu i građane o opasnostima od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava kako bi se što veći broj ljudi senzibilizirao o ovoj problematici.

Kao i obično, dojam je upotpunio policijski pas za detekciju eksploziva čiju su prezentaciju djeca pozdravila s oduševljenjem.

Policijska uprava zadarska permanentno provodi aktivnosti predviđene Nacionalnom preventivnom kampanjom „Manje oružja, manje tragedija". Kampanju pod ovim nazivom MUP od 2007. godine provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju. Cilj je senzibilizacija građana i sprječavanje tragedija uzrokovanih oružjem pa se građani pozivaju da dragovoljno, bez sankcija, bez ispitivanja o podrijetlu, ukoliko žele i anonimno predaju oružje (zabranjeno i dozvoljeno), minsko-eksplozivna sredstva i streljiva.

Od sredine 2013. godine dio ove kampanje se provodi na način da djeca (starijeg predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) kroz „strip radionice" šalju svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja te opasnostima od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, sve kako bi se i oni senzibilizirali za ovu problematiku. U sklopu kampanje Manje oružja, manje tragedija, a sukladno Planu informiranja i edukacija stanovništva o minskoj opasnosti Hrvatskog centra za razminiranje, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, policijski službenici Policijske uprave zadarske su posljednjih nekoliko godina proveli velik broj takvih aktivnosti na području Zadarske županije.

 

DRAGOVOLJNO PREDANO ORUŽJE U SKLOPU KAMPANJE „MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA"

Tijekom prvih devet mjeseci 2017. godine građani su dragovoljno predali:

- 18 komada vatrenog oružja (5 komada automatskog, 3komada poluautomatskog, 5 repetirajuća, 4 pištolja i revolvera, 1 ostalo)

- 153 komada rasprskavajućeg (70 ručne bombe,29 mina, 54 kom ostalog)

- 12038 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje

- 6,3 kg eksploziva

Iznova podsjećamo da građani RH i dalje mogu dragovoljno, ukoliko žele i anonimno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo te se protiv tih građana neće pokretati prekršajni, niti kazneni postupak, niti će ih se ispitivati o podrijetlu oružja. Također, pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Građane molimo da nikako sami ne donose oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo, već će ih po pozivu izuzeti policijski službenik, koji će osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju.