ZADAR - Danas je stupio na snagu novi ustroj županijske samoupravu kojim su neki odjeli ostali nepromijenjeni, neki su ukinuti te su spojeni s drugim odjelima, te su uspostavljeni novi.

Davor Lonić, Željko Letinić, Ante Vukašina od danas više nisu pročelnici jer su ukinuti Odjel za EU fondove, Odjela za provedbu dokumenta u građenju te Odjel za gospodarstvo. Prva dva odjela koja donose najviše novca, nisu više samostalni, već su se pridružili drugim odjelima. Kao i Odjel za gospodarstvo kojeg su i prije kao i sada vodili ljudi stranaka koje su bile koalicijski partneri HDZ-a, kao što je slučaj Vukašine koji je na to mjesto došao iz HSP AS, odnosno MODESA.

Župan je imenovao Nikicu Miletića za privremenog pročelnika novog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom, dok je Lovro Jurišić privremeni pročelnik Odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove. Obojica su do sada bili pomoćnici - Jurišić u Odjelu za EU fondove, a Miletić u Odjelu za financije. Javnosti manje poznat, Nikica Miletić očito uživa osobito povjerenje župana koji ga je prije koji mjesec imenovao u Upravno vijeće bolnice.

Župan Božidar Longin još jednom pojašnjava kako novim ustrojstvom rad Županije i njezinih Odjela želi dodatno poboljšati i učiniti još boljim.

- Smatram da se trebamo prilagoditi aktualnoj situaciji i ići u korak s vremenom. Preustrojem smo ispravili i neke nelogičnosti. Sada nam je, primjerice, resor prometa objedinjen u jednom Upravnom odjelu, a do sada su pomorski, cestovni i zračni promet bili u zasebnim resorima. U nekim Upravnim odjelima spojili smo srodne djelatnosti, kao što su primjerice gospodarstvo i turizam. U tom Odjelu očekujemo još učinkovitiji rad i naravno još konkretniju suradnju s našim razvojnim agencijama. Svakako trebam naglasiti velika očekivanja koja imamo od novog Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom. Želimo objediniti neke dijelove javne nabave kako bismo ostvarili značajne uštede. S druge strane namjeravamo riješiti pitanje imovine, jer smatram da nije primjereno da Županija na godišnjoj razini plaća velike iznose za najam prostora u kojima su smještene naše ustanove, a svjedoci smo velikog broja nekretnina u državnom vlasništvu koje su neiskorištene i propadaju, navodi se u izjavi zadarskog župana.

Jedan od razloga preustroja po Longinu jesu i klimatske promjene.

- Tom smo svjedočili i ove godine kada su nas pogodile elementarne nepogode. Iz tog smo razloga civilnu zaštitu, vatrogastvo, razminiranje te službu zaštite i spašavanja objedinili pod Upravni odjel za zaštitu okoliša, ističe zadarski župan.

Sad već bivši pročelnici bit će raspoređeni na mjesta zamjenika, koji je novina u županijskoj samoupravi ili pomoćnika, što će se znati kada se usvoji nova sistematizacija. Rok za donošenje Pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela Zadarske županije istječe 13. prosinca. Kako neslužbeno doznajemo jedino bi Letinić bio zamjenik jednom od najdugovječnijih županijskih pročelnika Oliviju Meštroviću.