U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za "Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH" - METMONIC koji će realizirati Državni hidrometeorološki zavod, izvijestio je portal Dalmacija danas.

Meteorološki radar je uređaj bez kojega je nowcasting ili vrlo kratkoročna prognoza vremena gotovo nemoguća misija. Zbog nedostatka ovakvih uređaja na području Dalmacije nitko nije mogao pravovremeno upozoriti stanovništvo na pojave poput velike koiličine kiše koja je uzrokovala nedavne poplave u Zadru. Drugi dio jeseni najkišovitiji je dio godine. Dogode li se opasne bujične poplave na velikim opožarenim područjima u Dalmaciji, također ih se neće moći pravovremeno i precizno najaviti.

Ovog rujna osobito smo se uvjerili koliko je pogubna činjenica da Dalmacija i više od pola stoljeća nakon Europe nema meteorološke radare. Zadar je pogodila velika poplava u vidu elementarne nepogode, Split je pogodila tuča, a zbog nedostatka radara nitko nije mogao pravovremeno upozoriti stanovništvo (poljoprivreda, mogućnost oštećenja automobila...) na njihov dolazak.

- U suvremenoj meteorologiji za kraća razdoblja, od po nekoliko sati unaprijed, gotovo je nemoguće raditi precizne prognoze, osobito opasnih meteoroloških pojava kao što su tuča i obilne oborine, bez radara jer oni u realnom vremenu otkrivaju gdje se nalazi olujni sustav, gdje se nalazi jezgra oblaka, koji je smjer i brzina kretanja sustava, a otkrivaju nam i količine oborine te gdje se nalaze tučonosni oblaci. Njima se mogu odrediti čak i brzine vjetrova - kažu u udruzi Crometeo.

Cilj projekta je modernizacija meteorološke mreže što će osigurati da 100% teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. To će omogućiti bolje razumijevanje klimatskih promjena i na taj način pomoći u formulaciji odgovarajućih politika i mjera, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Provedba projekta rezultirat će modernizacijom postojeće motriteljske mreže što uključuje instalaciju novih postaja: 34 glavnih postaja, 139 klimatoloških postaja, 264 kišomjernih postaja, 6 meteoroloških radara, 2 visinske postaje te 5 meteorološko-oceanografskih plutača.