ZADAR - Milijardu kuna ili znatno manje - iznos šteta od poplave na zadarskom području još nije utvrđen, a niti je Država osigurala novac za odštetu.

Do kraja studenog trebalo bi sve to biti konkretnije. Do tada ni premijer Andrej Plenković nije mogao zadarskom izaslanstvu obećati pomoć Države svima koji su stradali 11. rujna na zadarskom području, kazao je Emil Ćurko za Novu TV. On je bio kod premijera zajedno s gradonačelnikom Brankom Dukićem te županom Božidarom Longinom koji je proglasio elementarnu nepogodu.

Gradonačelnik Ćurko ustvrdio je kako je na području Nina pričinjena najveća šteta koja je procjenjuje na 70 milijuna kuna. Ćurko je podsjetio kako su stradala dva mosta, dvije pješčane plaže te je u laguni stvoren mulj. Sve je to komunalna infrastruktura na račun Grada Nina, a kako je Nin starohrvatski grad, Ćurko očekuje pomoć Države.

Dok se krajem mjeseca ne unesu sve od 1 300 prijava, a do sada je uneseno polovica, kazao nam je Ivica Katić, predsjednik Gradskog povjerenstva, kazavši kako je gradonačelnik Dukić premijeru mogao prezentirati štetu koja je pričinjena tvrtka i ustanovama Grada Zadra. Ona iznosi 21 milijun kuna, a prijavili su je Odvodnja, Tržnica, Liburnija, Nasadi i Vodovod. Manju štetu voda je prouzročila na zgradi HNK Zadar, Znanstvene knjižnice, Dječjeg vrtića Radost, Osnovne škole Zadarski otoci itd. U do sada unesenim podacima, najveću štetu je prijavila tvrtka Moj centar od 27 milijuna kuna za stambeni kompleks uz Murvičku ulicu, kazao nam je predsjednik Gradskog povjerenstva. Još nisu naišli na prijavu štete TC Supernova, ali jesu za pojedinačne trgovine kao što je SPAR te H&M.

Prema neslužbenim podacima štetu je prijavilo 2 300 stanovnika, a ona bi prema grubim procjenama bila znatno manja nego li je milijarda. Točan iznos bit će poznat krajem studenog, kada posao završi Županijsko povjerenstvo, nakon čega će prijave preuzeti Državno. Kad će odšteta, ne zna se jer se u Državnom proračunu traži povećanje iznosa od 20 milijuna kuna za elementarnu nepogodu kojih je ove godine bilo što od požara, a što od poplave daleko preko tog iznosa.