„Živimo kao na prvoj liniji bojišta", tvrde stanari jednog zadarskog kvarta uz streljanu otvorenog tipa. Hici završavaju u fasadama kuća, buka je nepodnošljiva, a mnogi se boje izaći na ulicu. I tako fijuču metci već godinama. Gospođa Snježana i njezini susjedi iz zadarskih Mocira kažu da žive kao na prvoj liniji bojišta. Jer streljana im je usred naselja,

"Taj jedan metak je probio prozor, grilje i ušao je u sobu. Utvrdilo se da je to 9 milimetara kalibar i sva sreća nikoga nije bilo gore", kaže Snježana Maksimović.

"Kad je turizam, svi bježu, svi uši zatvaraju, prozori se tresu", govori Nedjeljko Lukin.

"To su djeca trenirala i neka oni rade svoje i dalje nek se dica okupljaju, sve neka bude, ali neka ne bude ovih pištolja, neka ne bude pušaka, neka stanu više", kaže Ivica Čvrljak.

I stali su. U Streljačkom klubu priznaju, više se ne žele inatiti. Bijes građana samo je rastao.

"Trenutno smo u statusu mirovanja, nakon onih tužbi i pritužbi većeg broja građana iz ovog kvarta", kaže Davor Zupčić, tajnik Streljačkog kluba Zadar.

Ali od pucanja iz malih kalibara ne odustaju.

U streljani izgrađenoj prije 32 godine pucati se nije moglo krupnijim streljivom od kalibra 22. Ali streljana u vlasništvu grada Zadra naknadno je dobila dozvolu i za veće kalibre, pa su na njoj redovite vježbe gađanja sve do prije dva tjedna imali i zadarski policajci

"Načelnik PU zadarske donio je zapovijed da se to gađanje prekine i da nađemo adekvatnije mjesto uvažavajući prvenstveno osjećaje sigurnosti građana i njihove donekle opravdane primjedbe na buku", rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Zadarska će policija morati obnoviti svoju staru streljanu, a u sportskoj streljani na Mocirama veliki će se kalibri vratiti tek nakon stavljanja krova i zvučne izolacije.