Ono što je trebao biti veliki prosvjed umirovljenika i sindikalista protiv siromaštva i poniženja umirovljenika, u čemu su im pomoć trebali dati i branitelji, pretvorio se danas na Forumu u poslijepodnevnu matineju u kojoj je vodstvo sindikata pred tridesetak umirovljenika podsjetilo na loš položaj u kojem se nalaze. Sve je bilo spremno za veliki happening, pozornica, klapa Donat, recital Tamare Šoletić, ali izostala je podrška šire umirovljeničke populacije. I među onima koji su došli bilo je disonantnih tonova, pa ako su umirovljenici htjeli pokazati da su tu i da mogu dignuti svoj glas, dobili su upravo suprotan efekt.

- Zamislili smo ovo kao mirni prosvjedi bez halabuke, jer se od halabuke ništa ne čuje. Bilo je velikih nemira a da nitko nije ništa čuo. Želimo doći do emocija ljudi koji nas vode, pokazati im da smo to mi, njihovi roditelji, da su oni naša djeca i da trebaju vidjeti u kakvoj je poziciji jedna od najvećih populacija u Hrvatskoj, rekao je Nikola Škarica, predsjednik podružnice Sindikata umirovljenika.

Vedran Uranija iz SSSH ponovio je kako većina umirovljeničke populacije živi u ponižavajućim uvjetima, a dobar dio ima ispod 1.200 kuna, od čega se ne može preživjeti. Minimalni zahtjevi su povećanje mirovina od 19 posto za radnike koji su u mirovinu otišli nakon 1. 1. 1999. godine, te 15 posto i troškove života za ostale umirovljenike.