Dvodnevno brodsko putovanje preko tri zadarska otoka, kojim je povezano 50-ak otočana sa 15 i više različitih otoka, završeno je danas u Zadru, performansom na zadarskim Morskim orguljama. Pokret Otoka / Island Movement na dvodnevnom je putujućem otočnom susretu, od Zadra preko Ugljana, Iža i Dugog otoka, okupio sudionike koji su kroz vođeno druženje i djelovanje progovorili o otoku, otočanima i njihovoj budućnosti.

Pokretači sa Korčule, Hvara, Brača, Visa, Molata, Sestrunja, Iža, Dugog otoka, Cresa, Oliba, Silbe, Šolte, Krapnja, Prvića... ponovili su svoje putovanje i povezivanje otoka. Nakon što su prošle godine povezali Šoltu, Brač, Hvar i Vis, ove su godine odlučili putovanje započeti iz Zadra te su tijekom jučerašnjeg dana zaplovili prema Ugljanu, Ižu i Dugom otoku gdje su i prenoćili. Tema ovogodišnjeg putovanja je "Čujemo li se?".

- Nakon što su nas ove godine čuli na otocima, obali, pa čak i u Saboru vrijeme je da se još više povežemo međusobno, da se razumijemo, podržavamo i ujedinimo za dobrobit otoka i naše vlastite budućnosti. "Otoci su brodovi, a otočani njihova posada", a mi se pitamo ostaju li naši brodovi bez posade i koliko nas ima koji možemo i želimo pokrenuti otoke. Za sigurno i mirno putovanje treba nam dobar motor, trebaju nam ljudi spremni na promjene i preuzimanje odgovornosti, kažu iz Pokreta otoka.

Na putovanju su razmjenjivali osjećaje, ideje i impresije o životu na otoku, korištenjem suvremene tehnologije omogućili da se čuju, pričali otočkim dijalektom, razumjeli se i osjećali emociju otoka kroz poeziju. Mnogima su zasuzile oči slušajući kako otočani govore o svojim otocima, nitko nije mogao sakriti emocije koje su se probudile tijekom jučerašnjeg dana. Podsjetili su se zajedno koliko su im otoci važni i koliko su im zahvalni na svemu što su im sve ove godine dali.

Nakon bodulske ćakule na Ugljanu i otočkog zvuka na Dugom otoku gdje ih ugostili Tovareća mužika i Fish Factory, jutro su proveli u zajedničkom druženju i kreiranju poruka koje žele podijeliti sa svijetom. Pokretačku emociju prenijeli su na platna i transparente koje su izložili na performansu u Zadru.