Trgovački centar Studenac morat će Zadranki isplatiti 29.440 kuna sa zateznom kamatom, 11.524 kuna na ime izmakle zarade te 3.135 kuna za tuđu pomoć zbog ozljede koju je zadobila u njihovoj trgovini.

Ona je 9. travnja 2014. godine u Zadru, u trgovini u Zrinsko-Frankopanskoj ulici zadobila teške tjelesne ozljede nakon što je, prolazeći uskim prolazom koji je namijenjen kretanju kupaca, zapela za metalnu košaru koja je bila na podu, a na kojoj da je bila postavljena vreća s grahom. Prostor kojim se kreću kupci, navela je u tužbi, zakrčen je raznom robom, bocama, vrećama sa deterdžentima i drugim artiklima. Prilikom pada tužiteljica je zadobila višestruki prijelom lijevog koljena i istoga dana je operirana. Zaostale su joj trajne posljedice koje se manifestiraju kao bolovi u lijevom koljenu i desnom kuku, otežanim kretnjama, uz hipotrofiju natkoljene muskulature.

U odgovoru na tužbu odvjetnik Studenca tvrdio je da tužiteljica nije pala kada je prolazila uskim prostorom, već je pala na odjelu voća i povrća, te ako je tužiteljica i zapela za neku stvar ili dio iste u trgovini da bi se radilo isključivo o nesmotrenosti.

Sud je u jučerašnjoj presudio zauzeo stav da je tužiteljica dokazala da se štetni događaj zbio na način opisan u tužbi, te je prilikom kupovine, prolazeći uskim prostorom namijenom kupcima između artikala posloženih po podu, kako bi došla do mlijeka, zapela za metalnu košaru na kojoj je bila vreća sa grahom, te zadobila ozljedu koljena zbog koje je operirana.

Roba koja se nalazi po podu trgovine gdje se kreću kupci predstavlja opasnu stvar, presudila je sutkinja Općinskog suda u Zadru Sanja Dujmović.

U postupku i nije bilo sporno, da su se na podu nalazili razni artikli koji su se tamo odlagali zbog nedostatka prostora iako im tamo nije mjesto. Tuženik stoga za naknadu štete odgovara po objektivnom kriteriju za štetu koja je nastala tužiteljici padom u trgovini.