Sindikat umirovljenika Hrvatske u 6 hrvatskih gradova, među kojima je i Zadar, organizira prosvjed „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti".

Umirovljenički prosvjed na koji su pozvani radnici, bivši radnici, branitelji i drugi građani, bit će održan 10. listopada u 16 sati na Poljani Pape Ivana Pavla II (Forum). 

- Ovo je prosvjed svih umirovljenika, bez obzira na ideološke i druge podjele. Ovo je borba ne samo za dostojanstvo, već i za preživljavanje. Pozivamo sve građane na prosvjed. Bez standarda će biti teško i mladima, a bez njih ni stariji neće moći funkcionirati. Prema nezavisnim podacima, 700 tisuća mladih napustilo je Hrvatsku, država zbog toga samo na PDV-u gubi 630 milijuna kuna. S mladima odlaze i sredstva, umirovljenici se osjećaju ugroženo. Brojke su stravične, među zadnjima smo po standardu u Europi pa čak i na Balkanu. Mi nismo neka sila ili snaga, ali svojim prisustvom i masom možemo potaknuti Vladu da razmisli o svim problemima, pozvao je na prosvjed Nikola Škarica, predsjednik zadarske podružnice SUH-a. 

Mirovine u Republici Hrvatskoj su među najnižima u zemljama Europske unije. Niže mirovine od Hrvatska imaju samo Bugari. Porazan je podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2.085,00 kn, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva, a udjel prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju, samo 37,7 %.

Zahtjeve umirovljenika iznio je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar. 

- Tražimo povećanje mirovina za 19 posto svima kojima su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godina jer su oni najviše oštećeni. Za ostale tražimo povećanje od 14 % s početkom sljedeće godine. Također, zahtijevamo uvođenje minimalne mirovine u visini od 50 % bruto minimalne plaće (oko 1600 kuna), uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekli mirovinu, pravo svim umirovljenicima na različite oblike rada bez obustave mirovine, te ukidanje, a ne odgodu, poreza na nekretnine.

Najavio je kako 10. listopada označava samo početak prosvjeda koji će se nastaviti dok se zahtjevi umirovljenika ne usvoje.

- Ići ćemo i na Markov trg ako bude potrebno, najavio je Uranija.