ZADAR - Nikada se u povijesti Zadarske županije nije dogodilo da se skupština pretvori u maratonsku sjednicu, toliko da je oko 14 sati određena jednosatna stana za ručak.
Sjednice su obično trajale u prosjeku sat vremena, ali dolaskom vijećnika Akcije mladih, MOSTA i Živog zida kojima se kao oporbenom bloku pridružio Drago Čulina, skupština je dobila revijalno - revolucionarni ton. SDP-ova Radoslava Gregov požalila se kako je već iscrpljena na prvoj točki te neće moći raspravljati o puno važnijim i ozbiljnijim temama gdje su kao u Županijskoj upravi za ceste u pitanju milijuni. To je i bio cilj po svemu sudeći dogovora između HDZ-a i Akcije mladih, izjavila je SDP-ova vijećnica.
Upravo SDP oporbeni blok optužio da nisu oporba, već klijentelistička stranka. Oni su na matičnom odboru bili protiv izglasavanja odluke o financiranju političkih stranaka, a na samoj skupštini su se izjasnili za. To je transparentan način dobivanja novaca za politički rad za razliku od donacija koje se ne mogu kontrolirati, kazao je SDP-ovac Tičić. U raspravi je sudjelovala i reformistica Vesna Sabolić, kazavši da im novac treba za organiziranje stranačkog života, kako bi privukli što više birača. Koliko vam treba, vama nikada dosta, ni Angela Merkel vam ne bi bila dovoljna, usprotivio se Marko Pupić Bakrač modelu po kojem se veliki pozivaju na male stranke. A vi ste ti koji dobivate velike iznose iz proračuna, kazao je vijećnik AM. Njegov kolega Ante Rubeša predložio je da se sav taj novac stavi u Fond i podjednako podijeli stradalima od poplave.
Akciji mladih nitko ne brani da se odreknu pet tisuća kuna po vijećniku. HDZ ima 16 vijećnika, reagirao je Željko Šoša u ime Kluba HDZ-a i koalicijskih partnera. I odluka je većinom glasova donesena.