Nedostatak parkirnih mjesta, nezakonito naplaćivanje parkinga, visoke cijene, zastarjeli aparati, samo su dio primjedbi koje su oporbeni vijećnici uputili direktoru Obale i lučice Eduardu Duki koji je na Gradskom vijeću predstavio prošlogodišnje poslovanje tvrtke s dobiti od 1 388 447 kuna.

- Kao što ste mogli vidjeti presudu sudova koja je protiv nas, isto tako ste mogli vidjeti i afirmativne presude. Istina, Grad je tada propustio ishoditi suglasnost Ministarstva, odnosno nabaviti svu potrebnu dokumentaciju, no takva odluka je bila na snazi sve dok je nije ukinuo sud, rekao je Duka o ovom slučaju. 

Direktor Obale i lučica indirektno je optužio zadarske medije koji su objavljivali kako je naplata parkiranja na pomorskom dobru protupravna. 

- To je dostupno stranim turistima i oni se ponašaju, rekao bi, i bezobrazno, odbijajući iz tog razloga platiti parkiranje. Ono je u Zadru odlično organizirano za razliku od drugih zemalja, po kojima ste vi putovali i nitko vas ništa ne pita. Zadru treba još 500 do 600 mjesta i ja podržavam ideju o gradnju javne garaže što bliže povijesnoj jezgri, bar ću tamo imati ured, kazao je direktor Obala i lučice koji je danas bio jako govorljiv.

Za visinu cijena poručio je kako se svega 5 minuta od druge zone nalazi se „Đil" na kojem je cijena za sat parkiranja samo dvije kune. 

- Unatoč tome, u blizini tog parkirališta imali smo najviše intervencija pauka, a bilo je u svakom trenutku slobodnih 30 do 50 parkirnih mjesta. Zalažemo se za komod ljudi kojima se ne da šetati 3 minute.

Duka je istaknuo kako, osim organiziranja parkinga, tvrtka Obala i lučice održava gradske plaže od čega nemaju prihode, već samo trošak. 

- Kolovare smo doveli do toga da je, po nekim anketama, najbolja plaža u županiji, pohvalio se Duka. 

Na zastarjelost aparata na svom je primjeru upozorila SDP-ova vijećnica Irena Dragić.

- Danas sam pokušala platiti parking, no ni novi aparat nije mi prihvatio papirnate novčanice, iako piše da ih prihvaća. Tako da će me, unatoč dobroj volji, dočekati kazna. Gdje nabavljate te aparate, zašto to mora biti tako komplicirano?

Duka je odgovorio kako tvrtka nabavlja kvalitetne aparate, kakve kupuju i gradovi poput Lisabona i Munchena, a kojih zbog ograničenja u javnoj nabavi ne mogu na godišnjoj bazi dovoljno nabaviti. 

- Oni su nekad pod udarom vandala, znali smo i tube ljepila naći u njima. No tvrtka nudi čak 9 kanala prodaje, a ubrzo ćemo uvesti mobilnu aplikaciju koja će se sviditi i onima najštedljivijima jer će omogućiti naplatu parkinga bez dodatnog troška operatera, najavio je Duka.