"Vodovod je nemoralni, lihvarski, korporacijski, uhljebljivački sustav." Ovu je rečenicu izgovorila vijećnica SDP-a Irena Dragić na sjednici Gradskog vijeća na raspravi o izvješću direktora Vodovoda Tomislava Mateka o radu u 2016. godini.

- Ako imate takva saznanja, postoje državne institucije, pa to prijavite, replicirao je Matek obrazlažući zašto to nije istina.

Na primjedbu Antuna Novoselovića (SDP) kako je revizija utvrdila čitav niz nepravilnosti, čak i vjerodostojnosti bilance, zbog sumnjivog potraživanja od 37 milijuna kuna, od čega 50 posto otpada na Vodovod i odvodnju Benkovac, Matek kaže kako je prema Benkovcu već aktivirana ovrha za dug od 1,7 milijuna kuna, dok ostatak potječe još od Domovinskog rata.

- Kad bi se Benkovcu isključila voda, propali bi svi njihovi EU projekti. Moramo biti osjetljivi, rekao je Matek.

Porast zaposlenika s 280 na 296 u prošloj godini obrazložio je potrebom ugradnje 12.000 novih vodomjera, zbog čega je kadar primljen na određeno vrijeme, dok se vodomjeri ne ugrade, te zbog većeg broja čitača brojila uslijed isporuke jednomjesečnih računa.

- Građani plaćaju jednom mjesečno, ali više nego prije, kaže Dragić.

- Cijena vode nije rasla prema Vodovodu od 2005. godine; ono što raste su davanja prema Odvodnji i državi, replicira Matek.

Posebna tema bili su iskazani gubici, koji su unatoč obećanju o smanjenju - porasli.

- Protiv gubitaša poduzimamo niz akcija. Nakon ugradnje uređaja u Foši i Jazinama smanjili smo dnevni gubitak za 40 litara u sekundi. Što se tiče krađe vode, mi radimo sve što možemo - pojačali smo ophodnje, otkrili tko krade vodu, prijavili državi, ali država ništa ne poduzima da nas zaštiti. Gubitak vode ide na trošak firme, ne građana, pa cijena nije zbog toga veća, rekao je Matek.