ZADAR- Četiri milijuna kuna je procjena arheoloških istraživanja na prostoru gradske tržnice, koji je bio obuhvaćen lani provedenim arhitektonskim istraživanjem u anketnom dijelu.

Na tu procjenu konzervatori su dali suglasnost. - Nama se to učinilo puno pa smo područje podijelili u dvije zone. Uskoro će biti natječaj za ovlaštenu tvrtku ili ustanovu koja će obaviti arheološka istraživanja na prostoru iza Turističko informativnog centra za 2,2 milijuna kuna, najavio je Matko Segarić, zamjenik pročelnika za graditeljstvo na jučerašnjem kolegiju Gradonačelnika.

Tamo je još uvijek ograđeno gradilište, a budući nositelj radilišta to će ogradit će bolje taj prostor, obećao je Sagerić gradonačelniku Branku Dukiću koji je očito reagirao na naše objave o bačenoj ogradi iza TIC-a.

Što će na tom prostoru biti i što će se graditi, teško je reći nakon natječaja na kojem se nije birao najbolji rad. Prvi dio tog natječaja za uređenje Gradske tržnice, na koje je izabran prvonagrađeni rad zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića, također je daleko od ostvarenja
Prema riječima Segarića, koji je bio član Povjerenstva natječaja okončanog krajem prošle godine, s Njirićem se u međuvremenu pregovaralo o izmjenama njegovog rješenja zbog mogućeg prokišnjavanja dizajniranog pokrov „pijace" u obliku spojenih jedara. U sljedećih petnaestak dana može očekivati i konačno idejno rješenje popravljenog rad, najavio je Segarić.