ZADAR - Još četiri dana do službene mirovine, odbrojava sveučilišni profesor u trajnom zvanju dr. Pavuša Vežić.
Njegova, prije pet godina umirovljena supruga, gimnazijska profesorica Jasenka Vežić na to je odmah dobacila: mirovina u kojoj neće mirovati.
Zakon je, međutim, neumoljiv sa 70 godina života i 50 godina radnog staža, poznati zadarski povjesničar umjetnosti, mora ići u službenu mirovinu. - Akademska godina završava 30. rujna i time moj profesionalni posao na Sveučilištu, na kojem ću vjerojatno ostati dok ne završim sve obaveze sa studentima. A hoće li nastaviti predavati kao professor emeritus, s počasnim zvanjem koja se dodjeljuje zaslužnim redovitim profesorima Sveučilišta, ovisi o proceduri koju pokreće matični odjel, a odluku donosi Senat.

U svakom slučaju prof. Pavuša ostaje hiperaktivni znanstvenik i jedan od rijetkih intelektualaca u Zadru koji se NE libi izreći stručno ali i mišljenje o pojavama u javnosti, što je glavno obilježje nekoga tko se može nazivati intelektualcem. Političku frazu o 3000 godina starom Zadru, on je znanstveno sveo na 2000 godina te je to i objavio na jednom od svojih predavanja koje građani Zadra rado posjećuju.

Zanimljive su i njegovi biografski podaci: upravo 1. listopada, nakon što je došao iz Rijeke, zaposlio se u zadarskom Zavodu za zaštitu spomenika. Uz stalno zaposlenje, Pavuša Vežić je završio povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u klasi vrsnih profesora.
Dugo vremena je radio kao poznati zadarski konzervator, koji je uz Miljenka Domijana imao veliku ulogu u sanaciji zadarske kulturne baštine tijekom granatiranja. Vezan za izučavanje crkve sv. Donata, Vežić se okrenuo teoretskom izučavanju ali i stručnoj pomoći kod održavanja najpoznatije zadarske znamenitosti.

Profesor Pavuša Vežić živi život Grada. U njemu je prisutan u šetnji po rivi, na koncertima ali i opuštanju u caffe baru Riva. Svaki dan u istom vrijeme, za istim stolom, supružnici Vežić piju svoju kavu, pričaju s pogledom na more i uživaju. Kao i njihov Arči koji spava ispod stola nakon šetnje po Gradu.