Dva tjedna nakon poplave koja je pogodila Zadar novinari su danas stupili u trgovački centar Supernova. Voditeljica centra Iva Surić provela je predstavnike medija kroz trgovački centar i garažu, koja je u poplavi najviše stradala. Potvrdila je kako na zgradi nema oštećenja na konstruktivnim nosivim elementima, a jedini razlog zbog kojeg će otvoriti tek u studenom je zamjena trafostanice, koja je potpuno uništena, zajedno s cjelokupnim sustavom elektrotehničke opreme.

- Prostor je velik, prostore se na 37.000 metara četvornih i zakupci ne mogu u kratkom roku sve obnoviti, pa čak niti dati procjenu štete. Mi smo već dosta toga napravili, no sva oštećenja bila bi relativno brzo riješena da nije problema s trafostanicom, za koju treba prvo pričekati isporuku dijelova, a potom je i obnoviti. Ima i drugih oštećenja, naravno, na dizalima, pokretnim stepenicama, ali sve se to u hodu radi i bit će gotovo prije obnove trafostanice, rekla je Surić.

Kako se pri obilasku moglo vidjeti, prizemlje je pretrilo manja oštećenja na podovima, koji su dijelom već obnovljeni, te u opremi ugostiteljskih objekata. Kat je neoštećen, a garaža je potpuno devastirana.
U jutarnjim satima centar je obišao gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je dao punu podršku što skorijem otvaranju centra.

- Želimo što prije vratiti na posao skoro 600 zaposlenika koji ovdje rade, ali nam je sigurnost na prvom mjestu. Zbog toga smo i angažirali neovisne sudske vještake te vještake osiguravateljskih kuća, kaže Surić.

Zakupcima je već od 15. rujna omogućen ulazak u prostore, te su oni započeli sa sanacijom. Neki od njih, koji su planirali renovaciju u skorije vrijeme, iskoristit će ovu situaciju kako bi to sada odradili.

Novinarima se obratio i glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, koji je želio demantirati početne špekulacije da je netko u centru ozlijeđen. Kratko vrijeme pronosio se glas da je netko čak poginuo u garaži.

- Zahvaljujem svima koji su zvali policiju i provjeravali glasine te nisu širili strah u ovoj kriznoj situaciji. Više puta smo izišli na teren, nismo uslijed poplave pronašli nikoga ozlijeđenog ni u Supernovi niti bilo gdje u Zadru. Jedino su nam se kasnije javljali vlasnici automobila koji su u garaži pretrpjeli štetu, rekao je Žodan.

Paralelno sa sanacijom provode se i radovi na novom dijelu Supernove. Kad obnova završi, uprava će analizirati situaciju i u suradnji s Hrvastkim vodama i Odvodnjom razmotriti što se može učiniti na kompletnom sustavu odvodnje, kako se slična stvar ne bi ponovila u budućnosti.