ZADAR- Na ponovljeni natječaj za izradu prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija i stratešku procjene utjecaja na okoliš, čija je vrijednost 2.8 milijuna kuna bez PDV-a, stiglo je rekordnih sedam ponuda.

Otvaranje ponuda bilo je predviđeno u kolovozu, ali zbog žalbe jednog od ponuđača, koji je očito tako "kupio" vrijeme, a koja je odbačena, rok je pomaknut na 25. rujan.
Za razliku od prvog natječaja, koji je bio baziran na ekonomski najpovoljnijoj ponudi, ovaj je se po posljednji put objavljuje s kriterijem najniže cijene. Prvi put je Grad Zadar prije skoro tri godine objavio natječaj za ekonomski najpovoljniju ponudu, što je dovelo do tri žalbe Državnoj komisiji te konačnog poništenja natječaja.

Hoće li ovaj natječaj brzo biti završen, izborom ponude s najnižom cijenom, koju potvrđuje Gradsko vijeće, u Odjelu za EU fondove, baš i ne vjeruju. Teško da neće biti žalbi jer u pitanju je veliki posao i zarada od skoro 3 milijuna kuna.
Ponuđači su uglavnom iz Zagreba, jedna je iz Slovenije, jedna iz Splita. U Zadru, na žalost nema tvrtki koje se bave takvim konzultantskim poslovima izrade studija.
Trames Consultants iz Dubrovnika u zajednici s jednom poznatom zagrebačkom tvrtkom dali su najnižu ponudu od 2 milijuna i 80 tisuća kuna uključujući PDV-a, dok je najvišu dao Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) s 3.3 milijuna kuna, također s PDV-om. Prva je daleko ispod, a druga je u skladu s procijenjenom vrijednosti natječaja od 2.8 milijuna kuna bez PDV-a.

Tročlano povjerenstvo Grada Zadra idućih 7 dana će pregledati sve ponude ovog najkompleksnije natječaja kojeg provodi Grade Zadar s novcima koje su dobili iz EU fondova.