Temeljem izvješća gradskih i općinskih povjerenstava, te Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zadarske županije, župan Zadarske županije Božidar Longin donio je danas Odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane poplavama za područje Gradova Zadar i Nin, te Općina Privlaka, Kali, Preko, Sv.Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali i Vrsi. Naknadno su iz Županije dodane općine Privlaka i Kali.

Elementarna nepogoda uzrokovana poplavama koje su poharale navedeno područje u razdoblju od 11. rujna 2017. do 14. rujna 2017 godine izazvala je izuzetno velike šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, komunalnim objektima, javnim objektima kao što su škole i zdravstvene ustanove , gospodarskim objektima i poljoprivredi.

Proglašenje je uslijedilo s određenim odmakom od trenutka nastanka štete zbog jednog jednostavnog razloga, a to je da bi se oštećenim građanima i gospodarskim subjektima dalo dovoljno vremena da procjene nastale štete.

- Pozivamo sve oštećene da prijave nastalu štetu u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode u gradovima i općinama na čijem je području nastala šteta. Gradska i općinska povjerenstva biti će građanima od pomoći pri prijavi šteta. Također, pozivam sve pravne osobe koje su pretrpjele štetu, a još uvijek nisu odredili svoja povjerenstva za procjenu šteta, da zatraže imenovanje povjerenstva od strane Županijskog povjerenstva za procjenu šteta, navodi se u odluci župana Longina.

Rok za prijavu štete ističe u subotu 30. rujna 2017. godine.

 

Upute za fizičke i pravne osobe u Zadarskoj županiji u vezi prijava šteta od elementarne nepogode

Fizičke osobe

1. štete se prijavljuju gradovima i općinama prema mjestu prebivališta oštećenika ili u gradu/općini gdje je šteta nastala ako je različito od prebivališta oštećenika.
2. štete se prijavljuju u roku od 8 dana od dana proglašenja elementarne nepogode.
3. štete se prijavljuju na posebnom obrascu EN-P koji se može dobiti u općini/gradu. uz obrazac potrebno je priložiti dokumente o vlasništvu ili korištenju na imovini pogođenoj nepogodom. Šteta se procjenjuje u cjelini za svako domaćinstvo.
4. za štete na poljoprivrednim površinama treba znati prilikom prijave broj kat. čestice kao i njezinu površinu.

Pravne osobe

1. pravne osobe za procjenu šteta moraju formirati stručno povjerenstvo. Prijedlog za imenovanje predsjednika i članova (broj nije ograničen) dostaviti Županijskom povjeresntvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koje donosi rješenje o imenovanju.
2. šteta se procjenjuje i prijavljuje na području na kojem se dogodila.
3. šteta se prijavljuje u roku od 8 dana od dana proglašenja.
4. štete na imovini pravne osobe prijavljuju na obrascu EN-P. Prijavu štete potpisuje predsjednik stručnog povjerenstva pravne osobe i odgovorna osoba.
5. pravne osobe uz prijavu podnose:
- Izvještaj u kojem se navode okolnosti u kojima je šteta nastala te njene kratkoročne i dugoročne posljedice za pravnu osobu
- Iznos sredstava koja su dobivena ili se očekuju s naslova osiguranja imovine
- Fotodokumentaciju iz koje se može dobiti uvid u opseg počinjene štete
- Kopiju registracije tvrtke
- Dokumente kojima dokazuju pravo vlasništva ili korištenja na imovini pogođenoj nepogodom
- Izvorni primjerak dokumentacije s proračunom štete prema Metodologiji za procjenu šteta („Narodne novine" 96/98).