U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina, Muzeja ninskih starina i O.Š. Petar Zoranić Nin održan je festival „Sunčev pozdrav jeseni", kod crkve sv. Križa u koju su ulazili učenici osnovne škole nižih razreda kao i znatiželjnici i turisti, provjeriti kakve to oblike crta sunce u središnjem dijelu crkve.

Mnogi su naučili kako ona, u suradnji sa suncem, određuje početak jeseni, tvoreći unutar crkvene građevine sunčeve simbole i pokazujući vrijeme, što se zbiva i na prvi dan jeseni, dan ravnodnevnice ili ekvinocija.

Uz djecu i turističke djelatnike festivalu su prisustvovali i posezonski turisti koji su bilježili sve važno što su interpretirale Majda Dadić, kustosica Muzeja ninskih starina i Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina i o tome što se to događa na dan ekvinocija. Ova crkva iz 9. st. romaničkog stila je crkva među turistima poznata po nazivu najmanja katedrala na svijetu, iako to ona nikad nije bila, a u prošlosti je služila kao sunčev sat i kalendar.

U središnjoj apsidi crkve na prvi dan ljeta, 21. lipnja, odnosno na ljetni solsticij svjetlost se može pratiti dva sata, i to tijekom jutra: između 10:30 i 12:30 sati.Tada se sunce nalazi jako visoko i u samu crkvu ulazi najmanje svjetlosnih zraka. Na prvi dan proljeća točno u 10 sati, odnosno na ekvinocij, svjetlost ulazi kroz tri prozora, stvarajući tri zrake sunca koje u središnjem dijelu crkve oslikavaju tri paralelna ovalna svjetlosna oblika. Isto se događa prvog dana jeseni, ali zbog ljetnog računanja vremena u 11 sati. Na prvi dan zime pratimo pojavu prve jutarnje zrake u unutrašnjosti crkve u ranojutarnjim satima, a svjetlosni oblici nestaju točno u podne, objasnila je prisutnima Majda Dadić. Školskoj djeci podjeljeni su prigodni pokloni za početak školske godine.

Sunčeve zrake stvarajući ovalne oblike uveli su nas u jesen čime su okupljeni oko crkve ispratili ljeto i dočekali jesen.