ZADAR - Međunarodnu konferenciju sudaca na kojoj će se u Zadru tijekom dva dana problematizirati povjerenje javnosti prema pravosuđu, otvorio je s vrlo otvorenim porukama prema javnosti novi predsjednik Vrhovnog suda, sudac Đuro Sessa.

On se sucima iz 20-tak zemalja obratio na engleskom jeziku, a onda svim sudionicima i uzvanicima konferencije vrlo jasnim hrvatskim jezikom ukazao na pojavu ograničavanja neovisnosti sudstva za što naša javnost nije dovoljno senzibilizirana.  - Tema konferencije vrlo je važna i povezana je s integritetom sudaca i lošom percepcijom sudstva u javnosti, kazao je Sessa.

On je prozvao predsjednik sudova koji se, kako je rekao predsjednik Vrhovnog suda, ne ponašaju kao prvi među jednakima. - Suci moraju strepiti od "odmazde" predsjednika sudova.  Protiv svog uvjerenje, suci glasuju za članove Državnog sudbenog vijeća. Politika poseže za rješenjima koja dovode do kontrole sudaca, umjesto da suci provode „vladavinu prava". Trodioba vlasti ne postoji radi nas već zbog građana, ustvrdio je novi predsjednik Vrhovnog suda. Sessa je bio dugogodišnji predsjednika udruge hrvatskih sudaca.

Aktualni predsjednik te udruge, inače sudac Vrhovnog suda, Damir Kontrec kazao je kako problem povjerenja u sudstvo nije samo u Hrvatskoj, već se s njim bavi i Europska mreža sudskih vijeća projektom koji će trajati iduće dvije godine. Predsjednica te europske mreže Nuria Diaz Abad došla je na zadarsku konferenciju koju priređuje zadarski ogranak na čelu sa sutkinjom Jadrankom Nižić Peroš. U svom uvodnom govoru ona je istaknula kako se na zadarskoj konferenciji prvi put raspravlja o ulozi društvenih mreža u vraćanju povjerenja građana. Međutim, širenje lažnih informacija postaje veliki problem, ustvrdila je zadarska sutkinja.

Konferencija se održava na zadarskom sveučilištu. Okupila je 90 sudaca, među kojima je bivši MOSTOV ministar Ante Šprlje, dok je za poslijepodne najavljen dolazak HDZ-ovog novog, starog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.
U uvodu konferencije rečeno je kako se ona održava na Dan borbe protiv nasilje među ženama. Na današnji dan su tri žene izgubile život na zagrebačkom sudu te su sudionici konferencije minutom šutnje izrazile svoje suosjećanje prema žrtvama nasilja.