Svi otkazi koji budu uručeni djelatnicima trgovina i drugih objekata u trgovačkom centru Supernova bit će nezakoniti, istaknuo je danas povjerenik SSSH Vedran Uranija. Kaže kako mu se već obratilo dvadesetak radnika kojima je ugovor otkazan ili im je najavljen otkaz, a postoji bojazan da bi se isto moglo dogoditi stotinama radnika koji čekaju obnovu centra.

- Prema zakonu o radu radniku se ne može otkazati ugovor zbog više sile, odnosno elementarne nepogode. Poslodavac je radniku dužan naći drugi posao ili ga poslati kući na čekanje, te mu isplačivati plaću do povratka na posao. Tek nakon protoka šest mjeseci ugovor s može otkazati, ali i tada uz konzultaciju s Radničkim vijećem i isplatju otpremnine. Apeliram stoga na poslodavce da postupaju zakonito i radnike zadrže u ranom odnosu, poručio je Uranija.

Treba istaknuti kako je Supernova najmodavac prostora, a radnike zapošljavaju tvrtke koje su prostore zakupile. Kako je riječ o raznolikom društvu, društvima koja imaju od jednok do stotine radnika, različit je i pristup rješavanju problema s radnicima. Svi se nadaju kako će centar biti otvoren u najkraćem roku, a to je prema prvim najavama studeni ove godine.