ZADAR- Danas je započela glavna rasprava suđenja 80-godišnjem Giuseppeu Giergi, prema optužnici, podignutoj prije tri godine, a za dva kaznena djela koja su počinjena u vremenu kada je Giergia bio direktor KK Zadar (od 2005. do 2009. godine).
Kao odgovorna osoba, njega se tereti kako je počinio kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja te zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju - čime je Državni proračun oštećen za 5.9 milijuna kuna. Optuženi Giuseppe Giergia kazao je kako se "apriori ne osjeća krivim" po svim točkama optužnice.

Zastupnica optužbe Branka Rukavina pred sudskim vijećem, kojim predsjeda sudac Ivan Marković, iznijela je glavne navode optužnice kojoj je prethodila istraga, potaknuta prijavom Ureda za suzbijanje pranja novaca, te porezni nadzor i vještačenje. Ured je obavijestio DORH nakon što su pratili sumnjive transakcije iz KK Zadra prema offshore kompaniji Wallman Group te su došli do vlasnika računa u banci Intermedia Ls, Ratka Kneževića koji je podizao velike iznose novca,  prethodno uplaćene iz KK Zadar. Zastupnica optužbe navela je po svakoj godine fakture prema inozmenim agencijama koje je potpisivao Giregia, kao direktor KK Zadar, a koje nisu imale pokriće u navođenju konzultantskih i skautskih usluga, već su se preko inozemnih doznaka plaćane ugovorne obaveze, pozajmice te ostali računi KK Zadar prema većem broju domaćih te nekoliko stranih igrača i trenerima. Na taj način su se izbjegavala porezne obveze KK Zadar u iznosu od 5.9 milijuna kuna, za koliko je oštećena Država.

- Zbog toga je izvađan iz mađioničarskog šešira košarkaška legenda kao što je Pino Giregia. On se pribija na stup srama, na određeni način se prikazuje kao žrtveni jarac i mora se braniti za nešto što je normalna praksa u profesionalnom hrvatskom sportu koji je zakonski nedefiniran, ustvrdio je odvjetnik Šime Pavlović, branitelj Giuseppea Gierge. On je među ostalim tražio forenzično financijsko vještačenje, napominjući kako sudskom praskom porezni nadzor ne predstavlja sudske dokaze. Isto tako je Pavlović tražio spis o preoblikovanju KK Zadar u dioničko društvo objašnjavajući kako je taj porezni dug Ministarstvo financija pretvorilo u dionički udio Grada Zadra u KK Zadar. Pitao se branitelj Giergie je li predsjednik KK Zadra trebao pregledati ispravnost završni račun i zatražiti korekciju ako postoje nepravilnosti.

Zatim je Pavlović u svom uvodnom govoru istaknuo kako je predsjednik KK Zadra, Kristijan Magaš u ime kluba isplatio 300 tisuća kuna tvrtki Duka na ime kupoprodajnog ugovora za stan makedonskom igraču Todoru Gečevskom. Odvjetnik Pavlović je išao do kraja te je tražio svjedočenje Ivice Suraća,Bože Jusupa, Petra Šale, Božidara Kalmete, Zmage Sagadina, Arijana Komazeca, Marka Popovića te donedavnog državnog županijskog odvjetnika, bivšeg tužitelja Ivana Galovića. On je kao član Upravnog odbora KK Zadar sudjelovao u angažmanu igrača Aramisa Naglića, današnjeg trenera KK Zadar, dodatno je pojasnio svoj zahtjev branitelj Giregie.

Taj njegov zahtjev odbila je zamjenica optužbe Branka Rukavina.
Početkom rujna, branitelj optuženog Giregie, tražio je zapisnik izjava koje su u istražnom postupku dali Zvonimir Vrančić, Kristijan Magaš, Ratko Knežević, Edvin Šimunov i Marin Čačić.
Bit će to dug dokazni postupak i sudska rasprava koja se već na samom početku pretvara u proces suđenja za način kako je funkcionirao KK Zadar kao udruga građana