ZADAR- Skupština Zračne luka Zadar, u kojoj je većinski vlasnik Država, sazvana je za idući ponedjeljak s jednom točkom dnevnog reda - imenovanje Uprave.
Što će to značiti u odnosu na provedeni natječaj koji za zadarski kao i za druga dva dalmatinska, nije okončan imenovanjem direktora od strane Vlade, to izgleda nitko ne zna. Njoj su imena trebali predložiti članovi Povjerenstva za trgovačka društva u kojem su ministri Marina Dalić, Marko Pavić, Tomislav Tolušić, Oleg Butković i Zdravko Marić.
Vlada je donijela odluku da će se sadašnjim direktorima mandat produži do okončanja natječaja za imenovanje novih, a najduže šest mjeseci. Aktualnoj direktorici Ireno Ćosić tih šest mjeseci je isteklo u subotu. Od tada u Zračnoj luci Zadar, nema odgovorne osobe koja će potpisivati i odlučivati o svemu što je u nadležnosti direktora.
Zračne luke nisu jedini primjer nemara Države. Natječaje za uprave strateških poduzeća prema novome provodi Ministarstvo državne imovine, a odluku donosi skup ministra koji čine Povjerenstvo, pa skoro i uži kabinet Vlade. No, natječaji nisu okončani ni za druga važna strateška poduzeća, da bi neki kao za HŽ cargo i HŽ Putnički prijevoz, bili poništeni.
Ministar Goran Marić prije koji dan je najavio kako će „od sada resorna ministarstva izravno Vladi predlagati i članove uprave i nadzornog odbora tih tvrtki."
To bi značilo kako je propao još jedan eksperiment u kadroviranju uprava strateških državnih poduzeća, a koje je trebalo biti transparentno. Tako da se samo u slučaju natječaja za direktora zadarske Zračne luke ukine najvažniji uvjet struke.

Iz resornog Ministarstva prometa, prošlog tjedna su nam poručili kako "prema Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, natječaj za direktora Zračne luke Zadar provodi Ministarstvo državne imovine, a natječajni postupak je u tijeku".

Malo podsjeća na teatar apsurda.