Štete od poplave koja je pogodila Zadarsku županiju nakon kiše u ponedjeljak veće su od svih očekivanja - prema prvim procjenama radi se o iznosu od preko milijardu kuna!, istaknuo je zadarski župan Božidar Longin nakon jutrošnjeg sastanka s gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova stradalih u poplavama. Elementarna nepogoda još nije proglašena kako bi svi koji su pretrpjeli štetu, a njih je mnogo, imali vremena za prijavu i prikupljanje dokumentacije.

- Ni prognoza nam nije sklona, jer se za sutra najavljuje veći pljusak. Tlo je zasićeno, i dalje su aktivne podvodne vode, koje u nekoliko općina još izviru. Jasno je da mi ne možemo sami, pa ću ovih dana sjesti sa saborskim zastupnicima, gradonačelnicima Nina i Zadra te uputiti Vladi dopis kojom ćemo tražiti smjernice za daljnje postupanje, rekao je Longin.

Do sljedeće sezone moraju se obnoviti ceste i preko 20 mostova. Grad Nin i Općina Ražanac ostali su praktički bez iti jedne plaže!

- Već sada brinemo kako ćemo ući u sljedeću turističku sezonu. Strašna erozija odnijela nam je sav pijesak s plaža, a šteta samo na području Nina je oko 50-60 milijuna kuna, bez cesta i infrastrukture. Imamo otkazanih rezervacija, ali i turista koji sada obilaze te lokacije. Solidna je popunjenost i u TN Zaton, tako da ipak ne možemo reći da je sezona završila, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Najveći posao uslijedit će nakon proglašenja elementarne nepogode, kada će komisije morati na teren kako bi popisale štetu. Koliko će ljudi morati raditi taj posao i koliko dugo sada je vrlo neizvjesno.

Župan Longin potvrdio je i kako su štete na trgovačkom centru Supernova velike, te će sigurno trebati nekoliko mjeseci da se objekt sanira.